Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Dopravní podnik představil novou šalinu. Na konci března začne Brno křižovat první drak

Do brněnských ulic vyjela v týdnu na první zkušební jízdu nová tramvaj EVO2, kterou dopravní podnik pojmenoval na přání lidí Drak a má na sobě polep připomínající draka. V dalších dnech se přidá i druhá tramvaj. Podnik je lidem představí 26. března v modernizované pisárecké vozovně a o den později začnou jezdit v pravidelném provozu, řekla dnes novinářům mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Podnik se při polepování tramvají ve stylu dračí kůže inspiroval automobilkami, které jezdí při testování nových modelů v maskovacím nátěru. „Celou dobu mohli lidé na našich sociálních sítích sledovat, jak se tramvaj v ústředních dílnách kompletuje, a nyní chceme v tomto příběhu pokračovat," řekla Tomaštíková.

Ulov draka!

Lidé se mohou zúčastnit fotografické soutěže Ulov draka! a fotit tramvaj v ulicích. Snímky mohou posílat do 31. srpna na e-mailovou adresu drak@dpmb.cz, z těch nejlepších bude sestavený kalendář pro příští rok. Na jedné tramvaji dračí polep zůstane s výjimkou panoramatických oken, druhá stejně jako všechny ostatní bude mít červenobílý nátěr, jaký je pro Brno typický.

Tramvaje nyní musí během jednoho měsíce ujet 200 až 300 zkušebních kilometrů, aby se otestovalo všechno potřebné a typ tramvaje mohl od Drážního úřadu získat průkaz způsobilosti. Nové tramvaje jsou nízkopodlažní a mají klimatizovaný prostor pro cestující. Stejný typ jezdí například v Plzni, Mostě a Liberci.

Šalinu skládají zaměstnanci DPMB

Na výrobě tramvaje se podílejí firmy sdružené do Aliance TW Team, jednotlivé komponenty v Brně kompletují do konečné podoby zaměstnanci dopravního podniku. Do roku 2024 jich v Brně bude jezdit 41 za 1,4 miliardy korun a nahradí postupně všechny tramvaje K2, které se vyráběly na přelomu 60. a 70. let minulého století.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky šalina, drak, představení, Dopravní podnik města Brna, Brno, Aliance TW Team, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Dopravní podnik představil novou šalinu. Na konci března začne Brno křižovat první drak  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.