Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brněnský podnik připravuje stavbu tramvajové trati na Lesnou

Brněnský dopravní podnik připravuje stavbu tramvajové tratě ze Štefánikovy čtvrti na Halasovo náměstí na Lesné, požádal o stanovisko k vlivu stavby na životní prostředí (EIA). Zároveň chystá dokumentaci pro stavební rozhodnutí, vyplývá z vyjádření mluvčí firmy Hany Tomaštíkové pro ČTK a z dokumentu na Informačním portálu EIA. Již v příštím roce by mohla začít klíčová rekonstrukce mostu přes železniční trať, v optimistické variantě by se mohlo po trati jezdit v roce 2025.

Stavba tratě na Lesnou se plánuje už několik desetiletí, de facto od výstavby sídliště Lesná. Od 90. let, kdy se stavěly Husovické tunely, na silnici nad nimi leží koleje pro budoucí trať. Teprve nyní najdou využití. Délka nové tratě bude zhruba jeden a čtvrt kilometru.

Díky propojení dvou radiálních tratí bude možné při mimořádných či plánovaných výlukách tramvaje odklánět a nebude nutné zavádět autobusovou dopravu.

Před stavbou tratě budou ulice kompletně rekonstruovány stejně jako most přes železniční trať. Stavba tratě začne už u křižovatky Merhautovy a Provazníkovy ulice, kde vznikne nová zastávka pro snazší přestup na trolejbusové linky. Smyčka Štefánikova čtvrť zanikne a zhruba od její úrovně povede trať v ose ulice a využijí se již položené koleje v části trasy. Zastávky Lesná, nádraží a Poliklinika Lesná budou ostrůvkové a budou na nich zastavovat i autobusové linky pro usnadnění přestupu. Tam, kde je dnes čtyřpruhová ulice, bude jen dvoupruhová.

Zanikne také velký a komplikovaný kruhový objezd na styku ulic Merhautova, Okružní a Seifertova, místo něj vznikne klasická křižovatka ve tvaru písmene T, přičemž Seifertova ulice bude vedlejší. Křižovatka je projektovaná tak, aby v budoucnu mohla tramvajová trať bezproblémově zahnout do kopce na Lesnou Seifertovou ulicí.

Mimo jiné se při stavbě počítá s tím, že vzniknou oddělené cyklostezky podél Seifertovy a Okružní ulice na straně k sídlišti.

V Brně se nyní staví nová tramvajová trať v Plotní ulici, kam se překládá z Dornychu a na jaře mají začít hlavní stavební práce na nové trati z Osové k bohunické nemocnici.

Autoři | Foto DPMB, Brno.cz

Štítky ČR, MHD, stavby, Brno, tramvajová dráha, Lesná, Dopravní podnik města Brna, Nemocnice Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnský podnik připravuje stavbu tramvajové trati na Lesnou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.