Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trať z Brna do Zastávky se začne modernizovat letos v květnu

Trať z Brna do Zastávky u Brna se má po letech příprav a soudních sporů konečně začít modernizovat. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) předpokládá, že se začne pracovat letos v květnu a hotovo bude na konci příštího roku. Trať bude mít novou druhou kolej až do Zastávky, nyní je pouze do Střelic, bude elektrizovaná a rychlost se zvýší až na 120 kilometrů za hodinu, řekla ČTK mluvčí SŽDC Nela Friebová.

Náklady na stavbu mají činit 2,1 miliardy korun a trať se bude modernizovat od stanice Brno-Horní Heršpice, odkud je to do Zastávky 20 kilometrů. Vzniknou nové zastávky Ostopovice a Brno-Starý Lískovec, kde budou vlaky navazovat příměstské linky či linky MHD a výrazně se tak zjednoduší dopravní obsluha bohunického kampusu.

V Zastávce vznikne nástupiště pro muzeální úzkorozchodnou trať do Zbýšova a návštěvníci tak nebudou muset jezdit do Zbýšova autem, ale budou moct přijet pohodlně vlakem do Zastávky.

Pro pravidelné cestující přinese dvoukolejná trať hlavně pravidelnější provoz. Dosud se kvůli jednokolejnému provozu přenáší zpoždění jednoho vlaku na další. Předpokládá se proto, že část lidí přesedne z autobusů do vlaků. Autobusy totiž jezdí po dálnici D1 a často jsou také zpožděné.

Již na konci letošního roku má skončit také elektrizace a modernizace tratě ze Šakvic do Hustopečí, což umožní přímé spojení Hustopečí s Brnem. Dosud lidé musejí přestupovat na lokálku v Šakvicích.

SŽDC také nadále připravuje stavbu nové trati z Brna do Přerova, která má být v Česku první pro rychlost 200 kilometrů za hodinu. Pro většinu úseků už získala kladné stanovisko EIA. "Nyní se prověřuje koncepce technického řešení s ohledem na nárůst celkových investičních nákladů a ekonomiku celého souboru staveb," uvedla Friebová. Se začátkem stavby se počítá v roce 2023. Až bude stavba hotová, výrazně se zkrátí cestovní doba z Brna do Přerova. Na cestu dlouhou 88 kilometrů nyní rychlíky potřebují hodinu a 20 minut.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, železnice, stavby, Jihomoravský, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Zastávka, Střelice, Zastávka u Brna, Zbýšov, Horní Heršpice, Přerov, Hustopeče, Šakvice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať z Brna do Zastávky se začne modernizovat letos v květnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.