Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno zruší přechod na křižovatce Nových sadů a Hybešovy. Pro chodce je prý nebezpečný

Brno se chystá zrušit přechod pro chodce, který umožňuje chůzi Hybešovou ulicí přes Nádražní do parčíku uprostřed tramvajové smyčky. Přechod má dosloužit příští rok na jaře, kdy má začít oprava tramvajové trati v ulici Nové sady a přilehlé křižovatky. Město argumentuje tím, že zrušení přispěje k bezpečnosti chodců, protože současný přechod je příliš dlouhý a chodci musí překonat jak silnici, tak dvě tramvajové tratě. Současné normy obnovu přechodu po rekonstrukci ulice neumožňují, uvedl radní Petr Kratochvíl (ODS).

Důvod? 33 nehod chodců za 12 let

Stavební uspořádání tohoto přechodu již podle něj neodpovídá současným normám pro přechod přes tramvajovou trať a ramena křižovatky. „Dále jsou zde čekací ostrůvky v tramvajové trati s nedostatečnými šířkami, které nezajišťují bezpečnost chodců. Podle statistik policie bylo na této křižovatce od roku 2007 k dnešnímu dni zaznamenáno 84 nehod, z nichž 33 se stalo na přechodech pro chodce a 25 jich bylo se zdravotními následky," doplnil. Lidé tak místo jednoho přechodu budou muset použít tři.

Jedná se o podobnou situaci, jako když se město rozhodlo zrušit přechod přes Údolní ulici na křižovatce s Úvozem před pěti lety. Tehdy odbor dopravy krok odůvodňoval zvýšením plynulosti automobilové dopravy. Na místo přecházení postavil zábradlí. Kritici radnici dlouhodobě vyčítají, že město přizpůsobuje řidičům, a nikoli chodcům či cyklistům.

Brněnští cyklisté protestují

Proti plánu města se již ohradil spolek BrnoNaKole. Podle spolku město systematicky likviduje ničí přívětivá řešení pro chodce a cyklisty ve prospěch aut. „Město podniká další kroky proti těm nejzranitelnějším lidem v ulicích. Rušení přechodu nemá žádnou oporu v normách a do statistik nehodovosti město započítává nehody aut, ve skutečnosti se na předmětném přechodě stala za mnoho let jediná nehoda s chodcem přecházejícím na zelenou vinou nepozorného řidiče auta. Proti rušení přechodu, který každý den využije nejméně 1300 lidí, podáváme námitku a pokud město přechod opravdu zruší, budeme jej žalovat," uvedl za spolek Michal Šindelář.

Projekt přívětivý pro chodce už roky stojí

Úpravy přednádražního prostoru, který byl k chodcům, kterých se zde pohybují desítky tisíc denně, přívětivější, město plánuje společně s opravou celé navazující Benešovy ulice. Projekt ale nyní stojí. „Brzdí jej nedořešené majetkoprávní spory, které se týkají podchodů v přednádražním prostoru," uvedl Kratochvíl.

Před nádražím komplikuje přechod zábradlí

Omezení pěších v blízkosti nádraží bude ještě větší než v nedávných letech. Před dvěma lety dopravní podnik znemožnil přejít lidem z tramvajové zastávky nejkratší cestou do odjezdové haly a z protilehlé zastávky do obchodního domu Letmo, protože nainstaloval podél celé zastávky až ke vstupu do podchodu zábradlí podle požadavku Drážního úřadu. Lidé tak nyní v hojném počtu chodí po kolejích mezi tramvajemi. Zároveň současná koalice upustila od návrhu předešlé, která chtěla odklonit část aut od hlavního nádraží.

100 zrušených přechodů za dva roky

Největší vlnu rušení přechodů zažilo Brno v letech 2002 a 2003. Tehdy jich úředníci zrušili téměř 100, zhruba pět procent z celkového počtu. Důvodem bylo, že začala platit přednost chodců před auty na přechodech. V letošním roce pak město zrušilo také přechod přes ulici Poříčí za lávkou přes Svratku do Rybářské ulice. Lávka je nyní zbytečná a z každé strany zatarasená betonovými bloky. Město však plánuje přechod obnovit a instalovat tam semafory.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky přechod pro chodce, hybešova, nové sady, nádražní, Brno, tramvajová dráha, havárie, ODS, zábradlí, Drážní úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zruší přechod na křižovatce Nových sadů a Hybešovy. Pro chodce je prý nebezpečný  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.