Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Platba kartou přímo ve voze? DPMB plánuje na příští rok spoustu změn

Dopravní podnik města Brna (DPMB) plánuje na příští rok spoustu změn. Po brněnských ulicích se budou v příštím roce prohánět nové moderní vozy a několik tramvajových tratí projde rekonstrukcí. Příjemnou novinkou pro cestující bude platba kartou přímo ve voze.

DPMB plánuje v roce 2020 nakoupit moderní vozy

Na započatém projektu Tramvaj pro Brno plánuje DPMB pracovat i v příštím roce. Tento projekt obnáší nákup jednačtyřiceti nových nízkopodlažních a klimatizovaných tramvají. První dva kusy budou hotové zřejmě do konce roku 2019. V roce 2020 DPMB plánuje zhotovení dalších devíti. 

Dalším plánem je nákup až šedesáti kusů dvounápravových nízkopodlažních trolejbusů s alternativním pohonem. Deset kusů už jezdí po Brně od roku 2018. Tyto trolejbusy umožní jízdu i bez trolejového vedení.

V autobusové dopravě se budou také dít změny. V průběhu roku DPMB plánuje nakoupit dvacet kusů moderních, nízkopodlažních autobusů a dalších dvacet kloubových, nízkopodlažních autobusů. 

Od roku 2020 cestující zaplatí jízdenku i kartou

V roce 2020 je významná realizace druhé fáze elektronického odbavování cestujících. To znamená, že cestující budou moci za jízdenku zaplatit bezkontaktně platební kartou přímo ve voze. Vybavit vozy takovými přístroji DPMB plánuje na jaře příští roku. 

Veškeré strojní investice pro rok 2020 vychází téměř na jednu miliardu korun. 

Koleje hromadné dopravy zelenými plícemi města

Ekologické koleje hromadné dopravy jsou cílem brněnského dopravního podniku. V ulici Nové sady (Nádražní – Hybešova – Poříčí) v příštím roce plánují dát do prostor kolejiště tramvajové a květinové pásy.

Merhautova projde rozsáhlou rekonstrukcí

Další významnou rekonstrukcí je celková oprava tratě v ulici Merhautova mezi křižovatkou s Jugoslávskou a Provazníkovou. Nové podoby se dočkají také zastávkové ostrůvky Jugoslávská.

Upravovat se bude také Veveří, Obvodová, Vídeňská a Komárov

V úseku Jana Uhra až po Žerotínovo náměstí se bude o prázdninách opravovat trať. Úprava je nutná, protože tudy povede úsek Velkého městské okruhu Žabovřeská.

O prázdninách se také stavebně upraví úsek v ulici Obvodová u zastávky Zoo – smyčka Rakovecká. Rekonstruovat se bude také úsek mezi Vídeňskou a Ústředním hřbitovem. V rámci výluky Tramvaj Plotní se zrekonstruuje také smyčka Komárov.

Stavební investice vyjdou téměř na tři čtvřtě miliardy korun. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Valenta

Štítky DPMB, změny, Merhautova, Komárov, platba kartou, Dopravní podnik města Brna, rekonstrukce, Brno, Jan Uher

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Slanec

No vida, konečně se Brno trochu přiblíží 21.století a některým jiným dopravním podnikům? Po takové době, opravdu "rychlost".. https://www.idnes.cz/brno/zpravy/mince-platba-kartou-jizdne-brno-autobusy-dopravni-podnik.A190103_448396_brno-zpravy_vh

Pondělí, 16. prosince 2019, 12:32Odpovědět

Platba kartou přímo ve voze? DPMB plánuje na příští rok spoustu změn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.