Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnským hlavním nádražím projede od 15.prosince 670 vlaků denně

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dokončuje modernizaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení na hlavním nádraží v Brně. V neděli 15. prosince se na něj po roce vrátí všechny vlaky. Ve všední den jich bude 670 a ve špičkách bude jejich množství na hraně kapacity, řekl dnes na tiskové konferenci v Brně generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda. V některých případech to může způsobit operativní odklon rychlíků od Ostravy do Králova Pole a osobních vlaků z Tišnova do Břeclavi přes dolní nádraží.

"Jednali jsme s objednateli dopravy a dopravci. Všechny požadavky jsme dokázali uspokojit, ale už jsme nedokázali v některých časech ´naředit´dopravu. Proto se může v některých případech stát, že se konkrétní vlaky budou odklánět mimo hlavní nádraží," řekl náměstek pro řízení provozu Miroslav Jasenčák.

Nádraží po rekonstrukci nabídne cestujícím bezpečnější a také pravidelnější cestování. Podle náměstka pro modernizaci dráhy Mojmíra Nejezchleba se brněnský uzel bude řídit pomocí nejmodernějšího elektronického zabezpečovacího a sdělovacího zařízení. Odpadnou tak situace, kdy se kvůli starému elektromechanickému zařízení odjíždělo s mírným zpožděním, nebo se čekalo dlouho na vjezd do stanice.

Rekonstrukce čeká i budovu v Králově Poli

Během roční výluky se opravilo také kolejiště směrem k Heršpicím a renovací prošla trať do Chrlic a Černovic. V současnosti se na hlavním nádraží ještě opravují podchody a nejezdí odsud vlaky do Židenic. Zároveň společnost Brno New Station Development, která má pronajatou odbavovací halu od Českých drah, dokončuje rekonstrukci prvního nástupiště a prostřední části haly. Po mnoha letech tak bude brněnské nádraží vypadat tak, aby odpovídalo moderním potřebám cestování.

V nejbližších letech se má začít s modernizací a elektrizací tratě z Brna do Zastávky, s rekonstrukcí úseku Brno-Maloměřice - Blansko a v roce 2023 má být zahájena rekonstrukce výpravní budovy v Králově Poli. Celková modernizace železničního uzlu a přesun hlavního nádraží zatím termín nemá.

Autoři | Foto ČD

Štítky ČR, železnice, stavby, Brno, Jihomoravský, AUDIO, FOTO, hlavní nádraží, Správa železniční dopravní cesty, Královo Pole, Jiří Svoboda, rekonstrukce, Ostrava, Břeclav, Tišnov, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským hlavním nádražím projede od 15.prosince 670 vlaků denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.