Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ode dneška platí dálniční známky na rok 2020

Od dnešního dne mohou motoristé využívat roční dálniční známky pro rok 2020. Jejich cena se proti letošním nezměnila, pro osobní vozy vyjde na 1500 korun. Vyplývá to z informací ministerstva dopravy. Roční dálniční známky platí až do konce ledna následujícího roku.

V současnosti si motoristé mohou koupit papírovou dálniční známku na řadě obchodních míst, například na benzinových pumpách, na poštách a v dalších prodejnách. Od roku 2021, kdy začnou místo papírových vinět platit elektronické známky, bude možné kupony koupit na internetu, stát ovšem zachová i prodej v kamenných obchodech.

I přes elektronizaci systému dálničních poplatků by minimálně ještě pro rok 2021 měly zůstat ceny kuponů stejné jako nyní. Motoristé v současnosti zaplatí 1500 korun za roční, 440 korun za měsíční a 310 korun za desetidenní kupon. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) k případným změnám cen letos uvedl, že zůstanou totožné minimálně po dobu oprav dálnice D1. Ty by podle současných plánů měly skončit zhruba za dva roky.

Za dálnice se v Česku prostřednictvím časových kuponů platí od roku 1995, elektronické mýtné pro kamiony bylo spuštěno v roce 2007. Stát vybral loni za dálniční známky 5,16 miliardy korun, o rok dříve byly výnosy z prodeje vinět kolem pěti miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MDČR

Štítky dálniční známka, platnost, policie, dálnice, dálniční poplatek, Ministerstvo dopravy České republiky, Vladimír Kremlík, ANO 2011, Česko, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška platí dálniční známky na rok 2020  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.