Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spor o obousměrné cyklostezky v Brně pokračuje. Spolek Brno na kole se chystá podat žalobu

Ve spojitosti se změnami v rezidentním parkování se město chystalo zrušit několik obousměrných cyklostezek, tzv. cykloobousměrky. I když město ustoupilo a chystá se zrušit jen tři cykloobousměrky, tak spor dále pokračuje a může ohrozit rezidentní parkování.

Většina cykloobousměrek se zachovala

Spolek Brno na kole oznámil městu, že se chystá podat žalobu kvůli rušení cykloobousměrek. Představitelé Brna se snažili vyjít vstříc požadavkům cyklistů, ale ti si stále stojí za svým. „Brno udělalo vše, co bylo v jeho silách pro zachování cykloobousměrek. Po dohodě s Policií ČR se nám podařilo zajistit jejich ponechání všude s výjimkou Rumiště, Radnické a Mendlova náměstí.  Na všech těchto místech je ale možnost, kudy místo objet. Svůj slib jsme tedy dodrželi,“ sdělil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Kritická je ulice Křenová

Jedním z hlavních důvodů konání spolku je právě zrušení cykloobousměrky Rumiště a s tím spojený přesun cyklistů na ulici Křenovou. “Policie trvá na zrušení bezpečných a fungujících cykloobousměrek a chce nahnat lidi na kolech na komunikace typu Křenová nebo Husova, kde jsou evidovány desítky nehod s účastí jízdního kola,” říká mluvčí spolku Brno na kole Michal Šindelář.

Spolek dokonce vytvořil mapu nehod. Podle mapy na ulicích Mlýnská a Rumiště nejsou žádné nehody a na ulici Křenová, která by se měla nově používat, je nehod velký počet.

Spor ohrožuje rezidentní v parkování ve vybraných místech

Podle města se cyklostezka na Radnické musela zrušit, protože není dostatečně široká, aby tam vedla obousměrná cyklostezka. Další dva úseky se musejí určit kvůli bezpečnosti motoristů, cyklistů i chodců. „Vyzval jsem pana Šindeláře ze spolku Brno na kole k dialogu a vyjasnění názoru. Také jsem ho požádal, aby do našeho osobního setkání, kde bychom si mohli tyto věci vyjasnit, nepodával žalobu,“ doplňuje Kratochvíl.  

Pokud spor bude pokračovat, tak může ohrozit rezidentní parkování. To by v některých místech mohlo být zrušeno do vyřešení sporu, což by mohlo představovat finanční ztrátu pro ty vlastníky rezidentního oprávnění v těchto místech.

Autoři | Foto Brno na kole

Štítky brno na kole, obousměrné cyklostezky, cykloobousměrky, rezidentní parkování, Brno, cyklostezka, parkování, žaloba, Policie České republiky, Mendlovo náměstí

Spor o obousměrné cyklostezky v Brně pokračuje. Spolek Brno na kole se chystá podat žalobu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.