Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejnebezpečnější silnice v ČR. Brno vede v nelichotivém žebříčku

Devět mrtvých, 116 těžce zraněných.Podle Indexu bezpečnosti zpracovaného Českou pojišťovnou má Brno nejnebezpečnější silnice v republice. Nejlépe je na tom Olomouc.

Nejvíc vážných nehod se během roku 2018 stalo v Praze, kde celkově přišlo o život 31 lidí a vážně se zranilo 182 osob. Na brněnských silnicích měly nehody za následek devět mrtvých a 116 těžce zraněných. S odstupem pak následuje Ostrava s 25 vážně zraněnými a šesti usmrcenými. V poměru počtu nehod k počtu obyvatel, který vyjadřuje právě ČP index, je nejnebezpečnějším krajským městem Brno, následují ho Ústí nad Labem a Plzeň.

Vloni zemřelo na silnicích krajských měst 59 lidí, těžce se zranilo 461 lidí. Sedm lidských životů a 54 zraněných měly na svědomí nehody, které zavinila nepřiměřená rychlost.

V Berouně se vážné nehody nekonaly

Bez vážných nehod se v roce 2018 obešla čtyři okresní města. Patří mezi ně středočeský Beroun, který se v žebříčku umisťuje pravidelně na předních příčkách, dále Klatovy a Domažlice a také severočeský Most. Naopak nejméně bezpečno bylo na silnicích v Trutnově, Náchodě a Písku. Meziročně se bezpečnost na silnicích nejvýrazněji zlepšila v Rakovníku. V roce 2017 se umístil na 52. místě z 59 okresních měst, za rok 2018 se posunul na 13. místo.

Smrtelných nehod od loňska ubylo

V okresních městech loni ubylo smrtelných nehod. Zatímco v roce 2017 bylo na jejich silnicích 23 smrtelných nehod, loni to bylo 16. Těžce se zranilo 228 lidí. Nejvíc obětí dopravních nehod vloni zaznamenala Karviná, kde o život přišli tři lidé. K největšímu počtu těžkých zranění pak vedly dopravní nehody v Kladně, Opavě a v Mladé Boleslavi, kde se jejich počet vyhoupl na 17.

Hlavním důvodem bourání bývá rychlá jízda

Celkem na silnicích krajských a okresních měst zahynulo 75 lidí, 689 osob bylo při dopravních nehodách těžce zraněno. Nepřiměřená rychlost způsobila 14 dopravních nehod, které vedly k úmrtí, za následek má i 86 vážných zranění. V roce 2017 zemřelo na silnicích krajských a okresních měst 76 lidí, počet vážně zraněných se vyšplhal na 630.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nehody, silnice, Brno, Česko, Generali Česká pojišťovna, havárie, Olomouc, dopravní nehoda, Beroun, Praha, Ostrava

Nejnebezpečnější silnice v ČR. Brno vede v nelichotivém žebříčku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.