Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sedm měsíců od zavedení rezidentního parkování systém naplno funguje

Rezidentní parkování v Brně sedm měsíců od jeho zavedení konečně naplno funguje. Řidiči už tak v centru nebudou moci parkovat bez obav ze zaslání pokuty. Od pondělí již funguje automatické odesílání dat k ověření, zdali má auto parkovací oprávnění nebo ne. Pokuta se přitom bude pohybovat v řádech stokorun.

O kontrolu se stará auto osazené kamerami a softwarem na rozpoznávání SPZ. Auto sbírá data, která se pak během 15 dnů vyhodnocují u Městské policie a poté - v případě, že řidič parkuje neoprávněně - putují na magistrátní odbor dopravněsprávních činností, který odešle výzvu k uhrazení pokuty. Ty mají být v řádech stokorun.

Kamery už se postupně instalují

Systém rezidentního parkování je sice plně funkční, avšak zdaleka ještě není kompletní. Předchozí koalice pod vedením ANO také plánovala, že vjezd do historického centra budou hlídat kamery, ty však museli nahradit strážníci „Nyní je vysoutěžený dodavatel, postupně se instalují a testují," uvedla minulý týden Anna Dudková z tiskového odboru magistrátu. 

ČTĚTE TAKÉ: Rezidentní parkování se dočká výrazných změn. Rozšíří se jeho působnost a změní se poplatky 

Současné vedení chystá od 1. září úpravy systému tak, aby byl podle města uživatelsky komfortnější. Řidiči budou parkovné platit pomocí automatů, mobilní aplikace či SMS zprávy. Brno má být rozčleněné na tři zóny s odlišnými režimy parkování pro nerezidenty a má být vůči nim vstřícnější. Zlevní též poplatky za rezidentní oprávnění. Zóny se však rozšíří i o další ulice, například Šumavskou.

Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, zavedení, spuštění, fungování, parkování

Sedm měsíců od zavedení rezidentního parkování systém naplno funguje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.