Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Všichni zranění cestující ze včerejší nehody mají podle odborníka nárok na vysoká odškodnění

Všichni zranění cestující MHD (nejen) ze včerejší nehody mají nárok na odškodné. Prohlásil to Tomáš Beck, zástupce společnosti Vindicia, která se problematikou zabývá. Zranění cestující si tak mají nechat od policistů potvrdit, že byli účastníkem nehody. Odškodné by měla proplatit pojišťovna dopravního podniku.

Od desetitisíců až po milion

„Lidé, kteří byli zraněni při dnešní nehodě trolejbusu a tramvaje, mají jednoznačně právo na odškodnění. Jeho výše se bude lišit podle následků nehody - v případě zlomenin či operací půjde do statisíců až milionu," prohlásil Beck. Podle něj se do odškodnění započítává nejen bolestné, ale také ušlá mzda, ošetřovné, cestovné (např. návštěvy rodiny v nemocnici) a snížení společenského uplatnění.

Základem je potvrzení o účasti na nehodě

Na odškodnění má podle Becka nárok kterýkoliv zraněný, kterému Policie ČR potvrdí, že byl účastníkem nehody. „Radíme tuto skutečnost nepodcenit," upozorňuje Beck. Potvrzení by si poškození měli nechat vystavit, i kdyby v současnosti žádné problémy nepociťovali. Následky se totiž mohou podle Becka objevit až časem - například pozdější bolesti hlavy a páteře. „Časté jsou bohužel i psychické potíže, například strach z cestování hromadnou dopravou," dodal Beck.

NAPSALI JSME: V Brně na Křenové se čelně srazila šalina s trolejbusem, na místě se zranily desítky lidí

Zranění se mohou rovnou hlásit na Dopravním podniku

Odškodné by podle Becka měl zaplatit dopravní podnik, respektive pojišťovna, se kterou má dopravní podnik sjednané povinné ručení a odpovědnost. To potvrdila i mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Podle ní se mohou poškození hlásit přímo na právním oddělení dopravního podniku, a to na telefonním čísle 54317113. Dopravní podnik také zřídil linku pro účastníky nehody, telefonní číslo je 543171131. 

„Ale pozor! Pojišťovny v těchto případech nabízí často jen 20 procent z částky, na kterou má raněný skutečně nárok. Doporučujeme kontaktovat v první řadě odborníky a nechat adekvátní výši odškodnění stanovit soudním znalcem," uzavřel Beck.

Foto Varvara Šatunova

Štítky nehoda, cestování, cestující, Brno, mhd, vindicia, odškodnění, pojišťovna, havárie, Dopravní podnik města Brna, Policie České republiky

Všichni zranění cestující ze včerejší nehody mají podle odborníka nárok na vysoká odškodnění  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.