Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Práce na nové trolejbusové trati v Brně-Líšni už jsou v plném proudu. První trolejbusy vyjedou za rok

Největší stavba trolejbusové trati v Brně za posledních 20 let v Novolíšeňské ulici okolo líšeňského sídliště pokračuje rychle. Stavbaři již pracují na základech nové měnírny na konečné zastávce Jírova a také se dělají základy stožárů, které ponesou trolejové vedení. Trať měří 1,6 kilometru a po více než 30 letech ukončí provoz provizorní smyčky Novolíšeňská, uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Poprvé by měly trolejbusy vyjet po nové trati v únoru příštího roku.

O stavbě tratě už se mluvilo na sklonku minulého režimu, když se podařilo dobudovat trolejbusovou trať přes tehdy nové sídliště Vinohrady ze Staré osady. Lidé, kteří však jeli z Vinohrad do Líšně, musejí dodnes přestupovat na autobusy. Za novou trať dá dopravní podnik 125 milionů korun.

Dopravní podnik počítá po zprovoznění tratě s omezením autobusů. Do Líšně budou jezdit trolejbusové linky 25 a 26, které dnes obě končí na Novolíšeňské.

Na konečné Jírova vznikne také nové sociální zázemí pro řidiče. Cestující se zase dočkají nových nástupních míst. Souběžně se zprovozněním nové trati se mají v Brně objevit i nové kloubové trolejbusy, aby jich měl dopravní podnik dostatečný počet.

Stavbou nové trati je v Brně v současnosti ukončen rozvoj trolejbusové sítě, nové projekty zatím v plánu nejsou. Město se s dopravním podnikem soustředí na výstavbu nových tramvajových tratí. V různé fázi přípravy jsou prodloužení z Osové do kampusu, z Bystrce na Kamechy, ze Štefánikovy čtvrti na Lesnou a ze Stránské skály do Líšně.

Autoři | Foto DPMB

Štítky MHD, stavby, Brno, Dopravní podnik města Brna, novolíšeňská, jírova, trolejbus, dopravní společnost, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na nové trolejbusové trati v Brně-Líšni už jsou v plném proudu. První trolejbusy vyjedou za rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.