Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno bude mít kamerový systém k rezidentnímu parkování až na jaře. Naplno se spustí až v půlce roku

Brno by mělo mít na jaře kamerový systém k rezidentnímu parkování. Radní tento týden vybrali firmu, která kamery dodá. Novinářům to řekla primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). Kamery na 22 místech ve městě budou stát 27,5 milionu korun a budou hlídat vjezd do historického jádra Brna, kam smí jezdit jen rezidenti s trvalým bydlištěm, abonenti s podnikatelskou provozovnou nebo registrované návštěvy abonentů. Rezidentní parkování funguje od září. Zatím vjezdy hlídali strážníci a speciální auto s kamerami.

Dodání zpozdilo špatně udělané výběrové řízení

Brno mělo mít kamery dříve, ale v minulosti výběrové řízení zrušilo kvůli pochybám o transparentnosti. Přihlásila se do něj jen jedna firma, která navíc dělala už projektovou dokumentaci. Proto bylo vyhlášeno nové výběrové řízení.

Náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že zrušení tendru a jeho nové vyhlášení bylo lepší, protože se pak přihlásilo více firem a konečná cena byla nižší. Jedna firma v minulosti nabízela cenu kolem 31 milionů, nynější cena je 27,5 milionu.

Zkušební provoz na jaře, plný provoz v polovině roku

Nově výběrové řízení vyhrála společnost SPEL. „V lednu by se měla podepsat smlouva a na dodání první fáze bude mít firma 60 dnů od podpisu. Druhá fáze pak bude spočívat v technickém řešení a propojení optickými kabely, ale na funkčnost nebude mít druhá fáze vliv," uvedla Vaňková.

Kamery by tak měly fungovat na jaře. „Nejdřív asi bude zkušební provoz. Plný provoz je otázkou asi tak poloviny příštího roku," dodal Hladík.

Brno zavedlo placené rezidentní parkování s modrými zónami od září. V první vlně začalo platit pro historické jádro vymezené ulicemi Husova, Nádražní, Benešova a Rooseveltova. Rezidenti platí za první auto platí poplatek 600 korun ročně a podnikatelé 6000 korun ročně. V druhé vlně se od listopadu modré zóny rozšířily o ulice Lidická, Kounicova, Milady Horákové, Veveří, náměstí 28. října nebo třída Kapitána Jaroše. Nová koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD se rozhodla, že rezidentům ve druhé vlně umožní parkování na půl roku zdarma.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky rezidentní parkování, Brno, kamerový systém, zakázka, zrušení, tendr, parkování, jaro, videokamera, Markéta Vaňková, ODS, Petr Hladík, KDU-ČSL, Milada Horáková, Otakar Jaroš

Brno bude mít kamerový systém k rezidentnímu parkování až na jaře. Naplno se spustí až v půlce  roku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.