Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Se stavbou šaliny do kampusu se v Brně začne příští rok

Stavba tramvajové trati z městské části Starý Lískovec do univerzitního kampusu v Brně by mohla začít v únoru příštího roku. Stát bude 1,2 miliardy korun a hotová by měla být v roce 2022.

Podstatnou část tramvajové trati tvoří téměř kilometrový tunel od Mikuláškova náměstí s vyústěním v ulici Netroufalky. Podle primátorova náměstka Richarda Mrázka (ANO) se kvůli snížení hluku původně plánovaný tunel prodloužil. V podzemní části vnikne také nová zastávka. K univerzitnímu kampusu nyní tramvaj nevede a jezdí tam trolejbusy.

salina-kampus.jpg

Trať má odlehčit přetíženým trolejbusům ve směru od Mendlova náměstí. U kampusu je i Fakultní nemocnice Brno, a proto tam jezdí mnoho cestujících. „Denně tam cestuje 40.000 lidí, pacientů, lékařů, studentů a učitelů. Velké části z nich se cestování usnadní právě díky nové tramvajové trati spojené přímo s hlavním nádražím," uvedl Mrázek.

kampus-salina-2.jpg

Řešit se bude i šalina do Líšně

Ještě letos v říjnu by mohla začít stavba trolejbusové trati z Novolíšeňské ulice na Jírovou za 129 milionů, která potrvá 15 měsíců. Mrázek uvedl, že se rada města bude tento týden zabývat výběrovými řízeními na obě stavby.

Chystaná trolejbusová trať z Novolíšeňské do Jírovy ulice má zlepšit dopravu v Líšni, kam jezdí jedna tramvaj, dva autobusy a dva trolejbusy. Nová trať zajistí lepší propojení jihovýchodní části líšeňského sídliště se středem města, část autobusových linek bude díky tomu možné nahradit ekologičtějšími a ekonomičtějšími linkami trolejbusu.

salina-do-lisne.jpg

„V říjnu by se mohlo začít stavět a potrvá to 15 měsíců," dodal Mrázek. Podle něj se bude město snažit v obou případech získat dotaci z Evropské unie, která by mohla pokrýt až 85 procent uznatelných nákladů.

Foto MMB | Zdroj ČTK

Štítky šalina, kampus, tramvajová trať, Bohunice, Brno, Richard Mrázek, tramvajová dráha, Starý Lískovec, ANO 2011, Fakultní nemocnice Brno, Evropská unie, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se stavbou šaliny do kampusu se v Brně začne příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.