Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Smlouvu s Amazonem budou brněnští zastupitelé schvalovat v úterý

Brněnští zastupitelé by na svém zasedání 10. prosince měli schválit nájemní smlouvu s americkým internetovým obchodem Amazon, který má zaplnit jedno z posledních míst v průmyslové zóně Černovická terasa a v budoucnu zaměstnat 2000 lidí.

Smlouva bude mít odloženou účinnost a v platnost vejde, jen pokud se podaří s Ředitelstvím silnic a dálnic uzavřít dohodu o výstavbě silničního napojení na dálnici D1. Novinářům to dnes řekl primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).

Amazon chtěl podle původních plánů v Brně začít fungovat už před Vánocemi 2014, tak rychle to ale zřejmě podle Pospíšila nepůjde. Investorem napojení Černovické terasy na dálnici může být jedině stát. "Proto byl problém, jak podmínit transakci se soukromým investorem. Principem odložené účinnosti klíčových smluv se podmínka dala zakotvit," podotkl Pospíšil. Smlouva se státem o napojení musí být podle něj uzavřená do konce příštího roku.

Proti výstavbě logistického centra firmy Amazon se postavili lidé ze sdružení Čisté Tuřany. Společně s radnicí městské části Slatina požadují zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Podle nich je už nyní doprava v Tuřanech na hranici snesitelnosti. "Uvědomujeme si, že Amazon způsobí velké dopravní zatížení, a proto jsme smlouvu podmínili napojením
na dálnici,"
řekl Pospíšil. Dálniční sjezd, který dopravě v místě uleví, je dlouho plánovaný. V územním plánu je od roku 2003.

Centrum Amazonu má zabrat plochu 95.000 metrů čtverečních, budova má být vysoká 16 metrů. Zaměstnance bude podle Pospíšila nabírat zřejmě postupně, nabídne také různé brigády studentům.    

Amazon plánuje otevřít v Česku dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky. Druhé má být v Dobrovízi u Prahy. Část místních se proti tomu bouří, proto budou obyvatelé Dobrovíze v pátek o distribučním centru Amazonu rozhodovat v místním referendu. 

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy ještě pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Amazon, stavba, logistické centrum, investice, Černovice, Amazon.com, Oliver Pospíšil, dálnice, Černovická terasa, ČSSD, Ředitelství silnic a dálnic, Vánoce, Jeff Bezos, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smlouvu s Amazonem budou brněnští zastupitelé schvalovat v úterý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.