Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodáci na Dyji se letos dočkají lepší infrastruktury

Vodáci, kteří letos zamíří sjíždět Dyji, se dočkají dalšího vylepšení infrastruktury, která na jediné celosezonně sjízdné jihomoravské řece začala vznikat zhruba před sedmi lety.

Tábořiště v Krhovicích už bude mít vlastní vodu, což umožnilo vybudovat toalety a bude v něm stánek s občerstvením, který se nově objeví i pod Dobšicemi, řekl  David Gros z Vodáckého oddílu Neptun Znojmo. Lidí, kteří se na Dyji vypravují, každé léto přibývá.

Před několika lety to bylo tak 1000 lidí, loni už 3500," řekl Gros. Kdysi měla řeka pověst líného a tedy nepříliš atraktivního toku. „Přitom teče pěkně a pod Krhovicemi začíná nejkrásnější úsek s meandry a okolo řeky není žádná civilizace," řekl Gros.

Dyje má navíc výhodu stabilního průtoku díky Vranovské přehradě a nádrži Znojmo. Jezdit se může i tehdy, když jiné řeky zasáhne sucho. V Krhovicích bude také možné vracet lodě, což využijí lidé, kteří si sjedou jednodenní úsek ze Znojma. Nové toalety bude mít i tábořiště v Hrádku a podle Grose je možné, že v obci Dyje bude občerstvení.

Základem se před několika lety staly vodákům přátelské jezy. Díky skluzavkám už není potřeba lodě přenášet," řekl Gros. Proti řekám v Čechách, které vyhledává velké množství vodáků, má Dyje výhodu v tom, že vodáci jedou obvykle sami. I o prodlouženém víkendu, který vodáci ke sjíždění nejčastěji volí, je přes den na řece maximálně 30 až 40 lodí.

Od Znojma k Novým Mlýnům je to 55 kilometrů. Letos se Dyje bude odemykat 22. dubna, vodohospodáři pustí vodákům více vody, aby bylo splouvání ještě atraktivnější než obvykle. Ve Znojmě lze využít půjčovnu vodáckého oddílu, jinak jsou půjčovny vodáckého vybavení především v Brně.

Lidé si půjčují spíše drobnější vybavení, které si sami převezou. Převoz lodí k českým řekám vyjde poměrně draho a je lepší si lodě půjčit u dané řeky," řekl zástupce půjčovny a prodejny Vodák Sport. Pro lodě v Brně míří spíše ti, kteří na jaře sjíždějí například Jihlavu, případně si chtějí sjet Svratku Brnem a ještě kousek na jih a další bližší a při větším stavu vody splavné řeky. Lidé si je půjčují z Brna lodě také na rakouské řeky. Zájem je již několik let setrvalý.

Zdroj:ČTK

Štítky Dyje, Znojmo, Brno, Krhovice, Dobšice, Česko, Vodní nádrž Vranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci na Dyji se letos dočkají lepší infrastruktury  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.