Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Prygl trápí zhoršená kvalita vody. Nejhorší je na Rakovci, hygienici nedoporučují koupání

Kvalita vody v Brněnské přehradě se v koupališti Rakovec zhoršila natolik, že je nevhodná ke koupání. Rizikové pro některé skupiny může být koupání také ve zbylých čtyřech koupalištích, kterými jsou Kozí horka, Osada, Rokle a Sokolské koupaliště. Problémem je výskyt sinic a chlorofylu, v Rakovci je také voda méně průhledná.

Krajská hygienická stanice sleduje v kraji 22 nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Stav vody rozděluje do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. Nejhorší situace je opět na Nových Mlýnech, kde v jedné laguně hodnotí kvalitu vody pátým stupněm a platí tam s ohledem na masový výskyt sinic zákaz koupání. V druhé laguně platí čtvrtý stupeň, je tam hojný výskyt sinic a voda je méně průhledná. Stejná je situace také v nádrži Vranová u Letovic na Blanensku.

Nově uvádí hygienici čtvrtý stupeň také v koupališti Rakovec. Další místa na přehradě hodnotí třetím stupněm. Koupání v takové vodě může být rizikové třeba pro děti, těhotné ženy nebo alergiky. Bez problémů je podle měření z minulého pondělí například přírodní koupaliště Luleč na Vyškovsku nebo Vranovská přehrada na Znojemsku.

U kvality vody hraje podle hygieniků roli počasí. Vlivem vedra se mohou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody. Může se tak stát, že se kvalita vody v přírodním koupališti natolik zhorší, že hygienici koupání zakážou. Na jižní Moravě přetrvávají vysoké teploty několikátým týdnem a zatím se příliš neochladí. V pátek mají odpolední maxima dosahovat 30 stupňů Celsia, v sobotu 31 a v neděli 32.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky rekreace, zdraví, koupaliště, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prygl trápí zhoršená kvalita vody. Nejhorší je na Rakovci, hygienici nedoporučují koupání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.