Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Lužicích na Hodonínsku vrcholí obnova tornádem poničené lokality. Vznikne místo pro sport i odpočinek

Obnova tornádem poničené lokality Ploštiny v Lužicích na Hodonínsku vrcholí. Práce za třicet milionů korun začaly před rokem a v těchto dnech dělníci například montují lavičky či stojany na kola. Slavnostní otevření je v plánu na červen. Obec, kde žije bezmála tři tisíce obyvatel, postihlo tornádo před třemi lety.

V oblasti na okraji Lužic o rozloze asi šesti hektarů dříve stály vzrostlé stromy. „Byla to ale docela nepřístupná, podmáčená lokalita. Po tornádu všechny stromy polehaly. Nechali jsme je vytěžit a zpracovat studii jak lokalitu proměnit, abychom ji zpřístupnili lidem a vzniklo místo k relaxaci,“ sdělil místostarosta Jakub Buchta.

Návrh vytváří základní okružní pěší trasu, která zajišťuje průchod územím a navázání na cyklostezku v severní a severozápadní části i propojení k volnočasovému areálu. V centrální části vznikla přírodní vodní plocha, která směrem k jihu přechází do soustavy tůněk a mokřadů. Celý vodní systém je propojen s rybníky v severní části, přepadem pak s rybníkem Lužák. Na vodní a mokřadní plochy navazuje louka, poblíž které je přírodní dětské hřiště a pumptrack.

„Součástí je i pobytové molo nebo pozorovatelna, z které lze sledovat život ve vodě nebo ptáky. Nechali jsme také vysázet dva a půl tisíce stromů a tři a půl tisíce keřů,“ doplnil místostarosta.

Od obytné zóny je rekreační území odděleno hustší výsadbou, část plochy v blízkosti zahrádek tvoří ovocný sad. Práce za třicet milionů korun hradí z poloviny Státní fond životního prostředí, více než sedmi miliony korun přispěl kraj a peníze poskytly také tři nadace. Zbytek pokryjí peníze ze sbírky, která v souvislosti s tornádem vznikla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Obec Lužice

Štítky správa, příroda, Lužice, tornádo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lužicích na Hodonínsku vrcholí obnova tornádem poničené lokality. Vznikne místo pro sport i odpočinek  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.