Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Zimní počasí trápí moravské vodohospodáře. Upouští některé nádrže

Vodohospodáři na Moravě se dali do upouštění vodních nádrží. Reagují tak na zimní počasí, které v posledních dnech šestinásobně navýšilo zásoby vody ve sněhu. V případě prudkého oteplení tak potřebují povodňové toky zachytit. Ačkoliv situace není výjimečná, v minulých letech si pracovníci kvůli klimatické změně na podobný stav odvykli.

Na většině moravských vodních nádržích je hladina snížená vlivem sucha a nedostatku srážek. Některé ale preventivně potřebují uvolnit zásobní prostory kvůli sněhu, který v uplynulých dnech napadal. Hladina tak jde dolů přibližně o třicet procent na Plumově, Mostišti, Výrovicích, Jevišovicích, Boskovicích a Bystřičce.

„V následujících dnech má dojít k oteplení a my budeme pečlivě sledovat, jaké množství vody se vsákne do země a kolik přiteče do řek a potoků. Musíme dbát i na to, abychom hladinu nesnížili příliš, aby byl dostatek vody pro vodárenské, průmyslové a další účely,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák

Postup sice není nijak neobvyklý, podle vodohospodářů si však na podobné situace v minulosti odvykli kvůli klimatické změně. Bílá peřina v nižších polohách bývá totiž spíš výjimečná. Zásoby vody ve sněhu jsou přínosné z hlediska hospodaření. Při údržbě toků ale přináší také komplikace. Nečas, sněžení a led komplikuje například úklid břehů, některá místa tak zůstanou nedotčená až do odtání sněhové pokrývky. Například okolí náhonu v Letovicích si tak počká, až budou pro práci vhodnější podmínky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodní Moravy

Štítky Povodí Moravy, Morava, voda, počasí, sníh, voda, nádrže, vodohospodáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní počasí trápí moravské vodohospodáře. Upouští některé nádrže  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.