Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Moravě zamrzají vodní nádrže. Led je příliš tenký, varují vodohospodáři

O zdraví lidí se bojí vodohospodáři na Moravě, kteří sledují zamrzání hladin vodních nádrží. Ačkoliv vlivem počasí hladiny některých vodních nádrží zamrzly, tloušťka ledu není dostatečná. Od chození na zmrzlé plochy proto kvůli velkému nebezpečí prolomení ledové celiny zvědavé bruslaře odrazují.

Teploty pod nulou v posledních dnech zapůsobily i na moravská vodní díla, která na některých místech pokryla vrstva ledu. Ačkoliv se jeho tloušťka může zdát dostatečná, pohybuje se maximálně v řádu jednotek centimetrů. Aby ale byla zamrzlá plocha dostatečně silná, měla by dosáhnout aspoň dvanáct centimetrů. Vodohospodáři proto zvídavým lidem radí, aby po ledu vůbec nechodili. Vstup za účelem zimních sportů je ale na vlastní nebezpečí.

„Upozorňujeme, že ledová celina může být vlivem nestejnoměrně proudící vody a kolísáním hladiny v některých místech zeslabena a hrozí tak i při menším zatížení její prolomení,“ vysvětluje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař a dodává, že některé nádrže nezamrzly vůbec.

Vodní dílo Bojkovice, Boskovice, Fryšták, Hubenov, Karolinka, Koryčany, Landštejn, Mostiště, Nová Říše, Opatovice, Slušovice, Vír a Znojmo jsou navíc vodárenské nádrže s vymezenými ochrannými pásmy, kde platí zákaz vstupu obecně. V následujících dnech se má také oteplit a teploty vystoupají nad bod mrazu.

Ohodnoť článek

Foto Povodí Moravy

Štítky Morava, vodohospodáři, Povodí Moravy, zima, mráz, led, nádrž, upozornění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Moravě zamrzají vodní nádrže. Led je příliš tenký, varují vodohospodáři  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.