Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Firmy budou muset od příštího roku vykazovat „dobro“

PR článek

Firmy čeká od příštího roku nová administrativní povinnost – report úřadům, co se jim za uplynulý rok povedlo udělat pro životní prostředí, své zaměstnance nebo zákazníky. Obecně se tato strategie nazývá „udržitelné investování“ a začne platit v celé Evropské unii.

Prezentace udržitelného investování (pro něž se užívá mezinárodní zkratka ESG – environmental, social and governance) se bude od příštího roku týkat společností, které zaměstnávají více než 500 lidí. Každoročně k němu vydají výroční zprávu obsahující informace podložené čísly o tom, jak prospěly svému okolí. 

Bude se jednat především o jejich zodpovědné chování ve vztahu k životnímu prostředí – zohledňovat se bude například spotřeba energie, nakládání s odpady nebo vodou. Sociální kritérium se věnuje vztahům se zaměstnanci, rovným příležitostem žen a mužů na pracovišti, lidským právům, míře korupce apod. Údaje o environmentální a společenské stopě tak budou veřejně dostupné všem, kdo mají o tuto otázku zájem.

I město Brno tuto problematiku vnímá a již několik let uzavírá speciální memoranda o spolupráci s nejodpovědnějšími brněnskými firmami a institucemi. Tito partneři se zavázali podnikat s ohledem na životní prostředí a realizují řadu opatření, která vedou ke snižování emisí CO2 a pomáhají město adaptovat na klimatickou změnu. Loga všech zapojených brněnských partnerů a jejich příklady dobré praxe najdete na webu.

Magistrát města Brna není v této problematice pozadu. Snaží se edukovat veřejnost v oblasti klimatické změny a zaměřuje se i na děti environmentálním programem do škol, pořádá řadu akcí jako Týden mobility, Ať je klima v Brně prima, Brněnské dny pro zdraví a další. Každoročně se zapojuje do soutěže „Do práce na kole“. Dává svým zaměstnancům prostor pro vzdělávání a pečuje o ně formou různých benefitů. Úřad byl také vyhlášen třetím nejpřívětivějším úřadem v republice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, #PripravBrno, ESG, memorandum, udržitelnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Malý

Socialistické závazky, co jiného.

Středa, 29. listopadu 2023, 06:40Odpovědět

Libor Burian

K tomu vznikne úrad pro kontrolu kterému budou ukazovat začerněné smlouvy jako Ursula nebo soudruh dvořák čt. O důvodech dnešního zmaru píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články, zde třeba o demonstraci v Praze.

Pondělí, 27. listopadu 2023, 14:59Odpovědět

Firmy budou muset od příštího roku vykazovat „dobro“  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.