Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno kopne do země a zprovozní první artézský vrt. Poslouží jako rezerva

První z šesti plánovaných artézských vrtů začne příští rok v Brně fungovat jako záloha pro zásobování pitnou vodou. Vedení města nyní vybírá zhotovitele pro vrt v Kníničkách poblíž Brněnské přehrady, řekl náměstek brněnnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

„Přesné místo u žádného z vrtů zveřejňovat nebudeme, protože se jedná o strategický projekt zajišťující nouzové zásobování města pitnou vodou," uvedl. Artézské vrty mají sloužit jako náhradní zdroje pitné vody pro systém nouzového zásobování obyvatel Brna. Podle kalkulace, kterou si město nechalo vypracovat, klesne v případě výpadku v prvních dvou dnech spotřeba vody na pět litrů na osobu a den, od třetího dne ale stoupá až k 15 litrům na osobu za den.

„Pokud kalkulujeme s 406 878 Brňany, spotřebují první a druhý den dva miliony litrů za den, tedy zhruba 24 litrů za sekundu. Od třetího dne tato spotřeba stoupá na 6,1 milionu litrů za den, tedy zhruba 71 litrů za sekundu. Samozřejmě je nutné počítat s rezervou a s tím, že ve městě se nepohybují pouze jeho obyvatelé. Pokud počítáme s 600 tisíci lidmi, spotřebují první a druhý den tři miliony litrů, tedy zhruba 35 litrů za sekundu. Od třetího dne pak tato hodnota roste na devět milionů litrů vody za den," popsal Suchý.

Náklady na vybudování vrtu v Kníničkách jsou podle něj několik milionů korun, v rozpočtu je na něj vyčleněno deset milionů korun. Další vrty mají vzniknout v Brněnských Ivanovicích, v bývalých škrobárnách v areálu CTP, na Šujanově náměstí, v areálu Tepláren a na Žabovřeských loukách. Vrt v Kníničkách by měl vydat 35 litrů vody za sekundu. Nejvydatnější z plánovaných vrtů má být ten v areálu škrobáren, kde se počítá s vydatností 38 až 48 litrů za sekundu. Další vrty mají mít vydatnost od 15 do 20 litrů za sekundu.

Po dokončení projektu předpokládáme celkovou vydatnost šesti vrtů mezi 143 a 158 litry za sekundu. Takový výdej představuje asi 12 až 13 milionů litrů vody za den. Tato voda by hypoteticky stačila pro 800 tisíc až 900 tisíc lidí," dodal Suchý.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Voda, Vrt, Artézský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Jako kdyby bylo brno už málo rozvrtané :/

Pondělí, 13. listopadu 2023, 12:48Odpovědět

Jan Kudera

Nojo, tak to pak vysvětluje to zdražení vodného a stočného.

Neděle, 12. listopadu 2023, 19:41Odpovědět

Brno kopne do země a zprovozní první artézský vrt. Poslouží jako rezerva  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.