Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Čtyři tipy pro přechod k novému dodavateli elektřiny nebo plynu

PR článek

Blíží se topná sezóna a mezi dodavateli energií začal podzimní boj o nové zákazníky. Našli jste výhodnou nabídku, ale obáváte se změny dodavatele? Ta je jednodušší, než si myslíte. Společnost epet vám přináší 4 tipy, čemu se při přechodu k novému dodavateli věnovat pozornost.

1. Porovnávejte jen cenu komodity

Ceník energetických produktů vypadá komplikovaně a obsahuje hodně cenových položek. Pro porovnání ale stačí vědět cenu za dodávku elektřiny nebo plynu a výši měsíčního stálého platu. Cena za distribuci je vždy stejná bez ohledu na to, jakého dodavatele energií si vyberete. Dejte také pozor, zda je na vašem vyúčtování tučně zvýrazněná cena s DPH, či bez něj, ať porovnáváte relevantní částky.

Nejjednodušší porovnání uděláte tak, že si vezmete svoji poslední roční spotřebu v MWh, kterou vynásobíte cenou za komoditu u daných dodavatelů. Dále si vezmete stálý měsíční plat a vynásobíte ho 12 měsíci. Pak dostanete dvě částky, které jsou snadno porovnatelné. Pro výpočet úspory lze použít také různé dostupné online kalkulačky.

2. Dejte novému dodavateli plnou moc, ať vše zařídí za vás

Vybrali jste si dodavatele a nevíte, jak ukončit dodávku od toho stávajícího? Nejjednodušší je dát novému dodavateli plnou moc a on za vás vše potřebné zařídí. Ukončí smlouvu se stávajícím dodavatelem a vyřídí všechny náležitosti spojené se změnou dodavatele v systému operátora trhu (OTE). Ohlídá za vás i vlastní proces změny dodavatele v systému OTE, kde se žádost o změnu dodavatele musí podat minimálně 10 pracovních dní před požadovaným datem změny dodavatele.

3. Nebojte se sjednat smlouvu online

Řada dodavatelů nabízí možnost sjednání smlouvy jednoduše online z pohodlí vašeho domova. V dnešní době jde již o standardní způsob sjednání a není třeba se ho obávat.

Pokud smlouvu uzavíráte online, pečlivě si prostudujete všechny dokumenty – smlouvu, předsmluvní informace, ceník a všeobecné obchodní podmínky. Při uzavření smlouvy online byste měli obdržet smlouvu, předsmluvní informace, ceník a všeobecné obchodní podmínky.

Když smlouvu s novým dodavatelem uzavřete tzv. na dálku či mimo jeho obchodní prostory a své rozhodnutí si následně rozmyslíte, můžete od smlouvy odstoupit do 14 dní ode dne jejího uzavření nebo můžete smlouvu vypovědět do 15 dnů ode dne zahájení dodávky. Stačí nejpozději poslední den lhůty výpověď odeslat. Pak se můžete buď vrátit k původnímu dodavateli, nebo využít výhodnou nabídku nějakého jiného.

4. Fixujte, ale na rozumnou dobu

Dáváte přednost pevné ceně? Fixovaný produkt vám dává jistotu předvídatelné ceny po celou dobu trvání smlouvy. Když jsou na trhu příznivé ceny energií, fixace může být i velmi výhodná. Jen si dejte pozor na její délku.

„Vzhledem k aktuální situaci si osobně myslím, že pokud je cena opravdu výhodná, fixovat energie na rok se vyplatí. Rozhodně bych teď nedoporučoval fixaci delší než 24 měsíců, ta by již tak moc výhodná být nemusela,“ říká Roman Šmíd, ředitel prodeje elektřiny a plynu pro domácnosti a maloodběr ve společnosti epet.

O epet

Společnost epet je dodavatelem elektřiny a plynu od roku 2005. V roce 2021 se pod epet začlenila společnost Dobrá Energie s.r.o., a z hlediska dodaného objemu energií tak vznikl největší alternativní dodavatel, který zajišťuje plyn a elektřinu pro více než 160 tisíc odběrných míst. Společnost epet je součástí silné energetické společnosti Energetický a průmyslový holding.

Ohodnoť článek

Foto shutterstock.com

Štítky elektřina, energie, Energetický a průmyslový holding, Dobrá Energie s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři tipy pro přechod k novému dodavateli elektřiny nebo plynu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.