Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zahřívanému tabáku s příchutěmi odzvonilo. V Česku už ho lidé nekoupí

V Česku od pondělí platí zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty, jak vyžaduje směrnice Evropské unie. Podle tabákových firem jsou tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární a zkušenost se zákazem z USA ukázala, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám. Někteří výrobci reagují tím, že přicházejí s novými produkty, které neobsahují tabák. Protože zákaz nezačne platit ve všech zemích EU ve stejnou dobu, zákazníci si tak nejspíš budou pořizovat ochucený zahřívaný tabák v zahraničí.

Zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi měly členské státy EU zapracovat do svých právních řádů s účinností od pondělí, přičemž směrnice neumožňuje po tomto termínu žádné přechodné období pro doprodej zásob. Už dříve stát zakázal prodávat klasické cigarety s příchutěmi a ochucený tabák k ručnímu balení.

Jedním z hlavních důvodů zákazu je stoupající popularita těchto produktů, která souvisí s tím, že část lidí je nepovažuje za škodlivé. Zahřívaný tabák navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Podle plicních lékařů ale aerosol zahřívaného tabáku má velmi podobné složení toxických látek jako cigaretový kouř. Obsahuje i prokazatelně karcinogenní, tedy rakovinotvorné látky. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Česko, EU, cigarety, tabák, zákaz, prodej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahřívanému tabáku s příchutěmi odzvonilo. V Česku už ho lidé nekoupí  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.