Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dva muži přepadli se zbraní ženu v autě na Hodonínsku. Soud je poslal do vězení

Krajský soud v Brně poslal Soběslava Koláře na šest let do vězení za útok na dceru jednatele lesnické firmy z Hodonínska, patrně s cílem ji vydírat a dostat se k penězům. Jeho komplic Ludvík Eliáš Chalupecký si odpyká čtyři roky. Rozsudek není pravomocný, obhájci i žalobce si ponechali lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Oba muži pocházejí z Vysočiny. Měsíc sledovali firemní vozidla, poté ženino auto zastavili mezi Hrubou Vrbkou a Lipovem na Hodonínsku. Pomocí střelné zbraně a pod pohrůžkou násilí se ji pokusili z auta dostat. Neuspěli, žena v nestřeženém okamžiku přeběhla do jiného vozu, který náhodou projížděl kolem.

Kolář uvedl, že s lesnickou firmou, kde přepadená žena pracovala jako účetní, měla jeho rodina nedořešený obchodní problém z minulosti. V rozsudku zaznělo, že se vyděrači chtěli dostat k pětadvaceti milionům korun. Jednatel firmy ale už dříve řekl, že žádný závazek vůči zámečnictví Kolářova otce neměl.

Oba muži se přiznali a před soudem vyjádřili lítost. Kolář řekl, že neměl v úmyslu nikoho vydírat ani nikomu ublížit, na místě mu prý „utekly nervy“. „Byla to moje hloupost, že jsem vůbec na něco takového kývl. Svého rozhodnutí lituju," řekl Chalupecký. Obhájci pro oba muže žádali jen podmíněné tresty, ačkoliv trestní sazba za vydírání s těžkou újmou na zdraví činí pět až dvanáct let.

Senát s předsedou Michalem Zámečníkem oběma mužům vyměřil nepodmíněné tresty. Zdůraznil právě újmu na ženině zdraví. Trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Soud sice zohlednil přiznání pachatelů, stejně jako to, že zaplatili ženě 100 tisíc korun, Kolářovi ale vytknul to, že stále plně nedocenil následky svého počínání a vše vnímá spíše jako újmu na své osobě. Nikdo z rodiny, kterou se pokusil vydírat, ale podle Zámečníka není vinen jeho tíživou životní situací. Také k Chalupeckému soudce uvedl, že jen přímý výkon trestu mu otevře oči a umožní zjistit, co strašného způsobil.

Útok se odehrál loni v červenci, když žena jela do práce. Oba útočníci řídili vozy Ford Ranger. Jeden ji předjel, druhý zastavil za ní, aby nemohla odjet. Kolář podle verdiktu přistoupil k autu a nutil ženu vystoupit, ona však zavřela okno a zamkla se vevnitř. Chalupecký pak podal Kolářovi revolver malé ráže. Kolář začal vyhrožovat, že ženu zabije, pak tloukl zbraní do okna, až v něm udělal díru, kterou vstříkl do auta dráždivou látku.

Ženu sprej zasáhl na různých místech, poranění jí způsobily i střepiny skla, uvádí nepravomocný rozsudek. Pachatel na ženu mířil zbraní a dále tloukl do skla. V tu chvíli jelo kolem auto, ale muselo zastavit, protože průjezd blokovaly otevřené dveře Kolářova auta. Když šel Kolář dveře zavřít, žena využila situace, vyskočila ze svého auta, přesedla do projíždějícího automobilu a s jeho posádkou ujela pryč.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, soud, Krajský soud, žena, vydírání, peníze, podnikatel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva muži přepadli se zbraní ženu v autě na Hodonínsku. Soud je poslal do vězení  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.