Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bouřka zastavila vlaky na obou tratích mezi Brnem a Prahou. Tisíce lidí byly bez proudu

, aktualizováno 22. června 2023, 7:00

Kvůli bouřce a výpadku trakčního napájení nejezdily ve středu odpoledne vlaky mezi Letovicemi a Svitavami na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje, později kvůli popadaným stromům i vlaky mezi Řikonínem a Tišnovem na Brněnsku. Tím byly zablokovány obě hlavní tratě mezi Brnem a Prahou, vyplývá z webu Českých drah. Tratě se podařilo zprůjezdnit až později večer a mezinárodní vlaky i vnitrostátní rychlíky pokračovaly v cestě s několikahodinovým zpožděním, řada spojů vůbec nejela.

Bez proudu bylo v Jihomoravském kraji okolo 19:00 také zhruba 11 tisíc odběratelů, nejvíce na Blanensku. Bouřky, které odpoledne od západu dorazily na jižní Moravu a které také vznikly jihovýchodně od Brna, působily podle hasičů spíše menší škody, ale silný vítr poničil i střechy. Zranění neevidují žádné.

Před 20:00, kdy už bouřky na jižní Moravě ustaly, měli hasiči zhruba 150 zásahů, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Zpočátku jich bylo nejvíce na Brněnsku a Blanensku, později přibývaly s postupujícími bouřkami hlavně na Břeclavsku a Hodonínsku. Ve 110 případech šlo o odstraňování popadaných stromů, na několika místech hasiči odčerpávali vodu. „Patrně nejhorší byla situace ve Šlapanicích, kde bylo zásahů více a spadla tam i jedna střecha," řekl Mikoška.

Bouřky dnes zasáhly Česko od jihozápadu a postupovaly na východ přes jižní polovinu země. V místech za bouřkou se teplota propadla proti dnešním maximům o deset až 15 stupňů. Na jižní Moravě dnes meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu na měřicí stanici Brno-Žabovřesky, teploměr tam ukázal 33,9 stupně Celsia. Rekord 37 stupňů z roku 2000 tak ale překonán nebyl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Brno, Jihomoravský, Kraj, Bouřky, Proud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřka zastavila vlaky na obou tratích mezi Brnem a Prahou. Tisíce lidí jsou bez proudu  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.