Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úřad z Brna trestal prodejce krmiv. Napařil mu pokutu za stovky tisíc korun

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal pokutou 307 tisíc korun společnost Tenesco, distributora a prodejce krmiv pro zvířata za to, že odběratelům firmy stanovoval minimální maloobchodní ceny. Rozhodnutí je pravomocné, společnost se proti němu neodvolala.

„Správní řízení Úřad zahájil na základě důvodného podezření o protisoutěžním jednání společnosti Tenesco, jež vyplynulo z informací a podkladů zajištěných v rámci šetření na místě v obchodních prostorách společnosti, jejího odběratele a z cenového srovnání provedeného Úřadem u vybraných produktů této komodity," uvedl ÚOHS.

Zjistil, že firma od března 2018 do září 2021 stanovovala svým odběratelům minimální maloobchodní ceny u dodávaných krmiv a pamlsků pro psy a kočky a dodržování těchto cen kontrolovala a vyzývala k zvýšení cen na stanovenou úroveň. Dodavatelé na výzvy reagovali požadovanou úpravou ceny, což dokládala sladěnost prodejních cen zboží. Toto jednání narušilo hospodářskou soutěž na trhu s krmivy pro psy a kočky, uvedl ÚOHS.

Upozornil na to, že firmě hrozila původně podstatně vyšší pokuta. „Úřad výši pokuty výrazně snížil za nadstandardní spolupráci soutěžitele, spočívající mimo jiné i v jeho přiznání k vytýkanému jednání a v popsání a doložení protisoutěžního jednání, stejně jako za jím nově zavedený compliance program. K dalšímu snížení pokuty rovněž přispělo využití procedury narovnání," uvedl antimonopolní úřad.

Firma bezprostředně po zahájení správního řízení aktualizovala obchodní podmínky. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné a pokutu musí Tenesco zaplatit. Vzhledem k využití procedur snižujících pokutu se nemůže rozhodnutí ÚOHS bránit podáním správní žaloby.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ÚOHS

Štítky Brno, ÚOHS, Soutěž, Ekonomika, Dohled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad z Brna trestal prodejce krmiv. Napařil mu pokutu za stovky tisíc korun  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.