Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud snížil trest mladíkovi, který v Brně zavraždil kamarádku a pobodal její rodiče

Zavraždil svoji kamarádku. Nůž vzal na její rodiče a nakonec ublížil i sobě. Nižší trest si od Vrchního soudu v Olomouci odnesl dvacetiletý Robert Rous, který loni způsobil tragédii v Brně. Místo 18,5 roku stráví ve vězení podle dnešního rozsudku šestnáct let.

Podle informací ČTK přihlédl Vrchní soud v Olomouci k mužově věku i tomu, že dosud nebyl trestaný a je schopný se resocializovat. „Velmi významný je postoj obžalovaného k celé této události. Prohlášením viny přijímá zodpovědnost za své jednání. S ohledem na všechny okolnosti je uložení trestu na sedmdesáti procentech sazby nepřiměřené," uvedl předseda senátu Roman Raab.

Rous brutálně zaútočil loni v rodinném domě v brněnském Komíně. Se čtyřiadvacetiletou ženou byl mladík týdny v intenzivním kontaktu a plánovali útěk. Společné slovo našli zejména ve sdílení negativních životních postojů a pocitů. Utvrzovali se, že nikoho nezajímají a báli se, že mají v patách pronásledovatele. 

V osudný zářijový den se Rous sešel s obětí v domě jejích rodičů. Plánování útěku se zvrtlo ve chvíli, kdy dvojice zjistila, že v domě není sama. Když dovnitř vešli ženini příbuzní, strhla se nepřehledná situace. Rous nejprve pobodal a pořezal oba rodiče. Poté mu kamarádka údajně řekla, že je na řadě ona, a tak ji napadl. Muž se následně pokusil zabít také sebe. Způsobil si několik poranění, která nebyla smrtelná.

Byl závislý na drogách

Rodiče přežili díky včasnému zásahu lékařů, kteří je operovali. „Na místě zemřela ještě před naším příjezdem mladá žena, bohužel už jsme jí nemohli pomoci. Naši zdravotníci měli v péči tři pacienty s podezřením na těžká zranění. Tato zranění byla bodno-řezného charakteru," informovala po loňské události mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Rous je závislý na drogách a má problémy s alkoholem. Vyrůstal v nefunkční rodině s matkou závislou na herionu. Podle soudních znalců neměl šanci citově a emočně dospět a kvůli psychickým problémům odešel ve druhém ročníku z učiliště. Snažil se pracovat a zajistit si živobytí, později ale čím dál více propadal návykovým látkám. Navíc trpí smíšenou poruchou osobnosti. 

Podle informací redakce měla problém s drogami také zavražděná žena, která řešila rovněž dlouhodobé psychické problémy. Žila sice ve funkční rodině, ale byla spíše jejím trpěným členem.

Hrozilo až dvacet let vězení

Už v březnu před Krajským soudem v Brně učinil vrah prohlášení o vině. Při výpovědi projevil lítost nad svým činem a omluvil se rodičům zavražděné ženy. Tehdy si vyslechl nepravomocný trest ve výši 18,5 let a dostal nařízenou ambulantní léčbu toxikomanie. Hrozilo mu patnáct až dvacet let za mřížemi, případně výjimečný trest.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK/Patrik Uhlíř

Štítky robert rous, vrchní soud, brno, vražda, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alenka Alena

Kdyby zabil dceru tomu,kdo o tom rozhodoval,tak by dostal trest daleko větší, takhle ho za 10 let pustí. A my mu tuhle hotelovou službu budeme platit......

Úterý, 6. června 2023, 06:55Odpovědět

Michal Novák

Tahke havěť má dostat trest smrti a né na něj 16 let platit z našich daní

Čtvrtek, 1. června 2023, 09:54Odpovědět

Marie Glanczová

tak drogy a alkohol jsou polehčující okolnost??? to ho k tomu někdo nutí? To je opravdu hnus , co dělá naše soudnictví...to nikdy nepochopím, ani nechci

Čtvrtek, 1. června 2023, 09:22Odpovědět

Baron Kocharovski

a kdyby pobodal ještě všechny sousedy - odešel by nejen BEZ TRESTU, ale asi i s odměnou! :-(((

Středa, 31. května 2023, 20:13Odpovědět

Soud snížil trest mladíkovi, který v Brně zavraždil kamarádku a pobodal její rodiče  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.