Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Shořelé stavební buňky nikomu nepatřily. Z pozemku Českých drah měly brzy zmizet

Tragický požár v Brně se stal na pozemku Českých drah, stavební buňky, ve kterých začalo hořet, ale jejich nebyly. O určení vlastnictví se státní podnik soudil, soud ale určil, že je majitel neznámý. Ve vyjádřením zaslaném ČTK to uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová. Na odstranění se podle ní mělo začít pracovat v nejbližších dnech.

Celkem dvanáct spojených stavebních buněk, při jejichž požáru v noci na čtvrtek zemřelo osm lidí, stály na místě déle než deset let. „Unimobuňky nebyly v našem majetku a současný vlastník buněk nám není znám. Určením vlastnictví buněk se zabývaly také soudy, a to už od roku 2011. Vzhledem k tomu, že majitel byl určen jako neznámý, rozhodly ČD o úklidu pozemku na své náklady," uvedla Rajnochová.

Ve středu podle ní místo převzala odborná firma, která měla uklidit pozemky a buňky odstranit. „Při fyzické prohlídce a předání staveniště odborné firmě byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a nebyly zde žádné osoby. Vlastní práce měly proběhnout v nejbližších dnech," uvedla mluvčí.

To potvrdila i mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová. „S majitelem pozemku jsme o odstranění buněk komunikovali, v dohledné době měly být odstraněny," uvedla Dobešová.

Kontrolovaná lokalita

Místo tragického požáru je blízko náspu železniční trati v prostoru budoucího Jižního centra, které má vzniknout v okolí nového brněnského nádraží. Zanedbané prostranství, které dlouhá léta čekalo nejprve na rozhodnutí o přesunu nádraží a nyní na začátek prací, bylo častým útočištěm lidí bez domova.

„Strážníci vyráželi v této lokalitě na pravidelné kontroly, pozemek se stavebními buňkami ale nebyl přístupný. Poznatky o podobných lokalitách, kde se lidé bez domova zdržují nebo tam přespávají, strážníci předávají sociálním kurátorům, které často také doprovázejí. Do této oblasti se chodilo velmi často, i když ne konkrétně na tento pozemek," uvedl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Jižní centrum v posledních letech prochází postupnou obměnou, právě čištění některých míst odhalilo nečekaná obydlí. „Před začátkem prací strážníci území procházeli a nacházeli doslova zemljanky vyhloubené v zemi i menší stavbičky postavené z různého posbíraného materiálu," popsal mluvčí.

Obecně podle něj lidé bez domova vyhledávají útočiště na méně frekventovaných místech, kam nechodí lidé, ale jsou dobře dostupná z centra města, což je právě i okolí ulice Plotní. „V současné době není asi nikde v Brně nějaká dlouhodobě obývaná kolonie lidí bez domova, spíš čas od času využijí příležitosti dostat se pod střechu nevyužívané budovy," dodal Ghanem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, požár, úmrtí, Brno, České dráhy, OPRAVA, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

když se stane neštěstí najednou nikomu nic nepatří, že ???? Ale kdyby je někdo chtěl odvézt to by bylo křiku z radnice...

Sobota, 6. května 2023, 10:17Odpovědět

Shořelé stavební buňky nikomu nepatřily. Z pozemku Českých drah měly brzy zmizet  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.