Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový velvyslanec USA vítá potenciální dodavatele pro stavbu pokročilého reaktoru AP1000

Nově jmenovaný velvyslanec USA v České republice Bijan Sabet přivítal tento týden na symposiu Supplier Day 2023 zástupce 55 českých firem. Akci pro dodavatele organizovaly společnosti Westinghouse Electric Company a Bechtel. Obě společnosti v listopadu předložily nabídku na podporu plánovaného rozšíření jaderného programu Česka o reaktor AP1000, který je aktuálně nejpokročilejším a nejosvědčenějším jaderným reaktorem.

Nabídka společností navrhuje výstavbu jednoho bloku AP1000 v jaderné elektrárně Dukovany s možností výstavby druhého bloku v této lokalitě a dalších dvou bloků v lokalitě Temelín. Po skončení symposia budou společnosti Westinghouse a Bechtel pokračovat v jednání s českými dodavateli, aby diskutovali klíčové úkoly dodávek a výstavby reaktorů.

„Společnosti Westinghouse a Bechtel mě ujistily, že Českou republiku berou velmi vážně. Firmy spolupracují již více než 70 let na úspěšných dodávkách jaderných energetických aktiv ve snaze zajistit čistou a odolnou energetickou infrastrukturu,“ poznamenal velvyslanec Sabet na akci Supplier Day. „Uznávají vaši odbornost a zkušenosti a vědí, že pevné vztahy s vámi a vašimi společnostmi nejsou jen užitečné, ale nezbytné pro úspěch.“

„Český průmysl u nás hraje při zavádění jaderných technologií zásadní roli," řekl Petr Brzezina, Prezident společnosti Westinghouse pro Českou republiku. „Rád bych poděkoval Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR, Alianci české energetiky a společnosti TÜV Nord za partnerství na tomto sympoziu, které podtrhuje význam společného projektu pro budoucnost českých dodavatelů," uvedl Brzezina.

„Česká republika se zavázala pokrýt rostoucí poptávku po elektřině a zároveň snížit emise uhlíku a závislost na uhlí a dalších fosilních palivech. Je čas zahájit spolupráci s případnými dodavateli. Těšíme se na vytvoření trvalých partnerství," řekl Ahmet Tokpinar, Generální ředitel divize jaderné energetiky společnosti Bechtel.

Nasazení technologie AP1000 v regionu bude rovněž podnětem k větší synergii, která bude přínosem pro český jaderný program a vytvoří příležitosti pro dodavatele v celé střední a východní Evropě. Loni v listopadu si polská vláda vybrala reaktor AP1000 pro zahájení svého vůbec prvního jaderného programu.

Jaderný reaktor AP1000 je jediným provozovaným reaktorem generace III+ s plně pasivními bezpečnostními systémy, modulární konstrukcí a nejmenšími rozměry na MWe na trhu. Vedle dvou bloků AP1000, které se dokončují v americké Georgii, jsou ve výstavbě další čtyři bloky v Číně. Technologie Westinghouse AP1000 byla také vybrána pro devět bloků na Ukrajině a uvažuje se o ní v řadě dalších lokalit ve střední a východní Evropě, ve Spojeném království a ve Spojených státech.

Společnost Westinghouse Electric Company tvoří budoucnost bezuhlíkové energie poskytováním bezpečných, inovativních jaderných a dalších technologií a služeb čisté energie po celém světě. Westinghouse dodal první tlakovodní reaktor pro komerční provoz na světě v roce 1957 a technologie společnosti je základem pro téměř polovinu všech provozovaných jaderných elektráren na světě. Díky více než 135 letům inovací je Westinghouse preferovaným partnerem pro technologie pokrývající celý životní cyklus jaderné elektrárny. 

Společnost Bechtel je důvěryhodným partnerem v oblasti inženýrství, výstavby a řízení projektů pro průmysl a státní správu. Od ostatních společností se odlišuje kvalitou svých zaměstnanců a neúnavnou snahou o dosažení co nejlepších výsledků. Společnost Bechtel přizpůsobuje své schopnosti cílům svých zákazníků, aby tak vytvořila trvalý pozitivní dopad. Od roku 1898 společnost pomohla zákazníkům dokončit více než 25 tisíc projektů ve 160 zemích na všech kontinentech, které vytvořily nová pracovní místa, pomohly k navýšení ekonomiky, zlepšily odolnost světové infrastruktury, zlepšily přístup k energii, zdrojům a životně důležitým službám a učinily svět bezpečnějším a čistším.

Společnost Bechtel působí v oblastech energetiky, infrastruktury, jaderné energetiky, bezpečnosti, životního prostředí a těžby. Její služby sahají od počátečního plánování a investic až po spuštění a provoz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Westinghouse Electric Company, USA, Česko, sympozium, Bechtel, stavba, technologie, Bijan Sabet, Petr Brzezina, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový velvyslanec USA vítá potenciální dodavatele pro stavbu pokročilého reaktoru AP1000  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.