Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jihomoravští hasiči mají smutný rekord. Loni zasahovali u historicky nejvíce nehod

Hasiči v Jihomoravském kraji evidují za loňský rok 13 816 událostí, u kterých zasahovali, je to meziročně o 930 událostí méně. Zasahovali ale u nejvyššího počtu nehod v historii sboru na jihu Moravy, také u nejvyššího počtu požárů za posledních deset let. Hasiči o tom informovali na webu ve vydané ročence.

Nejvíce hasiči jako každým rokem loni poskytovali technickou pomoc, šlo o 5 001 událostí, meziročně o 462 méně. Do této kategorie se řadí například odstraňování spadlých stromů, čerpání vody ze zatopených sklepů, ale i vyprošťování lidí z výtahu nebo likvidace bodavého hmyzu. Zahrnuje však třeba i nouzové otevření bytu či asistenci záchranné službě při převozu pacienta. Druhým nejčastějším typem událostí, u kterých hasiči loni zasahovali, byly dopravní nehody. Šlo o 2 508 událostí, což je nejvíce v historii hasičského sboru na jihu Moravy. Meziročně je to více o 255. Třetím typem byla záchrana lidí a zvířat, takových výjezdů bylo 2 359, meziročně o 106 více.

Co do četnosti čtvrtým nejrozšířenějším typem událostí byly požáry. V Jihomoravském kraji loni hasiči zasahovali u 2 073 požárů, což je nejvíce za posledních deset let. Meziročně je to o 575 více. Hasiči u nich evidují 148 zraněných, což je také nejvíce za posledních deset let. 15 lidí při požárech zemřelo, 137 lidí hasiči zachránili, což je nejvíce za posledních šest let. Požáry způsobily škodu za 406 milionů korun, jde také o nejvyšší hodnotu za posledních šest let.

Nejvyšší škodu vyšetřovatel hasičů loni vyčíslil u březnového požáru stroje v průmyslovém objektu v Modřicích u Brna, oheň tam napáchal materiální škodu za 100 milionů korun. Bezmála za 36 milionů korun vznikla škoda po červnovém požáru skladovací haly v Drnholci na Břeclavsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky ČR, hasiči, Jihomoravský, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Podle mne za to nejvíc mohou ožralí kuřáci!!!!!

Neděle, 19. února 2023, 16:58Odpovědět

Jihomoravští hasiči mají smutný rekord. Loni zasahovali u historicky nejvíce nehod  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.