Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Proti rozsudku v brněnské kauze Stoka se odvolal i Švachula

Proti rozsudku v korupční kauze na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka, se nově odvolal i bývalý místostarosta a radní městské části Jiří Švachula (dříve ANO). ČTK to dnes řekla zástupkyně mluvčí Krajského soudu v Brně Martina Vavříková. Soud expolitikovi uložil 9,5 roku vězení, podle rozsudku krajského soudu byl v případu údajného ovlivňování zakázek na městské části hlavou organizované skupiny. Vinu popřel, žalobci mu navrhli 14 let vězení. Ve věci se už dříve odvolal i státní zástupce, pro Švachulu a další chce přísnější tresty. Kromě Švachuly se odvolali i další nepravomocně odsouzení. Případ míří k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Brněnský soud ve věci rozhodl loni na konci května, tresty uložil devíti lidem a dvěma firmám. Švachulovi soud kromě trestu vězení uložil i trest zabavení majetku, šlo o peníze na několika účtech v součtu za několik milionů korun. Vavříková uvedla, že Švachula podal odvolání proti všem výrokům o vině, navazujícím výrokům o trestech a také proti výroku o uložení ochranného opatření.

Už dříve se ve věci odvolalo vrchní státní zastupitelství, a to v neprospěch Švachuly a také několika dalších obžalovaných. Státní zástupce pro ně požaduje vyšší tresty, zároveň u některých obžalovaných žádá odsouzení za část činů, ve kterých je soud osvobodil. Odvolali se i další obžalovaní i obě firmy.

Podle rozsudku šlo o organizovanou skupinu s respektováním hierarchie, kdy její činnost směřovala k zadávání veřejných zakázek a poskytování neveřejných informací vybraným společnostem, které za tyto informace poskytovaly předem smluvený úplatek. Nejčastěji šlo o deset procent. Úplatky si pak podle soudu dotyční dělili podle předem stanoveného vzorce.

Švachula vinu popřel, u soudu uvedl, že udělal chybu, když udržoval kontakt se spoluobžalovaným El-Talabanim a mluvil s ním o dění na úřadu. El-Talabanimu to podle něj umožnilo vytvářet dojem, že na toto dění má vliv. Švachula řekl, že El-Talabani pak začal u firem vystupovat jeho jménem a on jim pak prý musel vysvětlovat, že s tím nemá nic společného. Podle něj se sám stal obětí nátlaku od El-Talabaniho.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbny, Hnutí ANO

Štítky ČR, soud, správa, korupce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

co by ne, když se z toho bez trestu dostal Hladík, tak ať to zametou pod koberec všem-je mi z toho zle!!!

Sobota, 4. února 2023, 10:45Odpovědět

Proti rozsudku v brněnské kauze Stoka se odvolal i Švachula  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.