Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Začalo druhé kolo prezidentské volby. Češi vybírají mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem

První den druhého kola prezidentské volby začal. Volební místnosti se otevřely úderem druhé hodiny odpolední. Lidé mohou vybírat z dvojice Petr Pavel a Andrej Babiš. První volební den končí dnes ve 22:00. O tom, kdo se stane novou hlavou státu, bude jasno během sobotního odpoledne.

Pavel vyhrál první kolo před dvěma týdny díky 1,98 milionu získaných hlasů, Babiše předstihl zhruba o pouhých 23 tisíc hlasů. Pavla doporučila volit mimo jiné čtveřice neúspěšných kandidátů z prvního kola, z nichž se do jeho kampaně zapojili bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová a senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. Babiš dostal podporu od končícího prezidenta Miloše Zemana a neparlamentní KSČM a Trikolory, které v prvním kole prezidentského adepta nepostavily.

První volební místnosti se otevřely v Argentině, Brazílii a v Chile. Po včerejší 20:00 středoevropského času se začalo volit také na východním pobřeží Spojených států, konkrétně ve Washingtonu a v New Yorku, a v kanadské Ottawě, o hodinu později také v Chicagu.

Jasným favoritem je podle bookmakerů Petr Pavel. Jeho kurz klesl na 1,06. Na Andreje Babiše je v současnosti kurz 11. Petra Pavla favorizují také předvolební průzkumy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky volby, prezident, přímá volba, volební místnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo druhé kolo prezidentské volby. Češi vybírají mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.