Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Konopný léčitel Dušan Dvořák požádal prezidenta o milost. Soudy v jeho případě ignorovaly důkazy

Dušan Dvořák, který dostal šest let za pěstování léčebného konopí, požádal prezidenta republiky o milost. Nedávno vyšlo najevo, že soudy v jeho případě ignorovaly některé důkazy. Podle rozsudků se u Dvořáka nikdy nenašly léčebné přípravky z konopí, soud mu přitom nedávno devět konopných tinktur, které u něho zabavila policie, vrátil.

Konopný léčitel Dušan Dvořák, který si nyní odpykává trest ve věznici v Břeclavi, požádal prezidenta o milost na konci dubna. "V tomto svazku je doloženo 18 důkazních příloh. Mou žádost o milost v následujících dnech podpoří kolegové z oboru výzkumu a léčby konopím, vědci, lékaři a nemocní z celé České republiky, nevládní organizace chránící práva nemocných a členové mé rodiny," napsal Dvořák ve své žádosti.

Argumentuje především tím, že od ledna letošního roku po novele zákona nejsou jeho odsouzení ani přestupky, protože se zvýšil limit THC v konopí na jedno procento, což splňuje.

Prezidentská kancelář zatím neoznámila, jak o Dvořákově žádosti rozhodla.

Dvořák na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku pěstoval konopí pro léčebné účely. Soudy mu nikdy neprokázaly, že by jediný gram marihuany prodal narkomanovi, pěstování konopí je však v tuzemsku svázané přísnými regulemi, které Dvořák nerespektoval, a proto skončil za mřížemi.  

Nedávno vyšlo najevo, že soudy ignorovaly některé důkazy. Ve svých rozsudcích opakovaně tvrdily, že u Dvořáka se nikdy nenašly žádné léčebné přípravky z konopí, přesto začátkem letošního roku Dvořákovi soud vrátil devět kusů konopné tinktury zabavené při domovní prohlídce v roce 2018. 

Prostějovská soudkyně Adéla Pluskalová připustila omyl, tvrdí však, že na rozsudek by to nemělo vliv.

"Toto není věc, která by byla řešená ve skutkové větě rozsudku, takže pokud je to v odůvodnění rozsudku, k tomu se nebudu vyjadřovat. Po těch letech to nemám v hlavě, je to možné, ale předmětem celého řízení bylo úplně něco jiného. Dovodili jsme trestní odpovědnost a toto není směrodatné pro celkové rozhodnutí," tvrdí Pluskalová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svoboduprodusana.cz, Michal Šverdík

Štítky Dušan Dvořák, milost, žádost, konopí, léčba, soud, manipulace, důkazy, pěstování, Prostějov, Česko, Břeclav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Konopný léčitel, zjistil, že všechno je na pytel......

Středa, 8. června 2022, 05:30Odpovědět

Baron Kocharovski

ZHULENÝ konopný léčitel... :-D

Středa, 1. června 2022, 19:36Odpovědět

Konopný léčitel Dušan Dvořák požádal prezidenta o milost. Soudy v jeho případě ignorovaly důkazy  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.