Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Vzdušný souboj o Dukovany vyhrála samice sokola stěhovavého

Boj o hnízdo na komínech dukovanské elektrárny má svého vítěze. Dva draví ptáci tady od března soupeřili o své teritorium. Vítězné ze souboje vzešla samice sokola stěhovavého, která odolala útokům větší samice raroha velkého.

Od jara ornitologové pozorovali soupeření ptačích samiček o budky, které se nacházely 125 metrů nad zemí. Sokol stěhovavý i raroh velký patří mezi velmi dobré letce. I přesto, že samice sokola byla menší, tak ve vytrvalostním souboji o hnízdo porazila silnější samici raroha.

Výskyt raroha velkého je pro náš kraj také velkou vzácností. V zahraničí raroh často obývá sloupy vysokého napětí, proto se pro něj v příštím roce pokusíme připravit vhodné hnízdiště na některém ze sloupů v okolí elektrárny a tím i zvýšit šanci na úspěšné zahnízdění,“ prozradil plány na další sezónu ornitolog Václav Beran.

Umělá hnízda na ventilační komíny umístili energetici jako součást sokolí farmy. První sokolí pár v dukovanské elektrárně zahnízdil na loňském jaře a hned za několik měsíců slavil úspěch, protože z hnízda vzlétla čtyři sokolí mláďata. „Podpora projektů, které posilují ochranu životního prostředí při modernizaci výroby, jsou naší prioritou. Budeme doufat, že se úspěch z loňského roku v podobě čtyřčat opět dostaví,“ řekl ředitel jaderné elektrárny Roman Havlín.

Sokol stěhovavý je kriticky ohrožený druh, který z Česka zcela vymizel, ale v posledních letech se podařilo sokoly na naše území vrátit. Jejich hnízdiště se obvykle nachází ve výškách sto metrů nad zemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky Dukovany, Ptáci, Energetika, ČEZ, hnízdo, elektrárna, jaro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzdušný souboj o Dukovany vyhrála samice sokola stěhovavého  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.