Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zemřela bývalá fiktivní mluvčí hejtmana Haška Jana Mrencová alias Lucie Proutníková

Po dlouhé a těžké nemoci zemřela známá lobbistka Jana Mrencová (67). Její pohřeb se uskutečnil v úzkém kruhu rodiny a přátel v sobotu v Mariánských Lázních. Od začátku 90. let minulého století se pohybovala v politice, měla úzké vazby na tehdejší premiéry, ministry a další politické špičky napříč politickým spektrem. Její služby využívali politici i vládní partaje, zejména pak při předvolebních kampaních. Dlouhá léta byla Mrencová organizátorkou soutěže Missis, kterou založila.

Za svoji dlouhou kariéru pracovala Jana Mrencová pro všechny větší politické strany, nejužší spolupráce byla s ČSSD, zejména pak s Milošem Zemanem a Stanislavem Grossem. Dále spolupracovala s KSČM, se stranou Věci veřejné a také pracovala pro některé členy ODS nebo KDU-ČSL. Na společenských akcích, které pořádala, se objevovali mnozí vlivní politici tehdejší doby, vládní ministři, předsedové stran, kteří se tam setkávali s nejmocnějšími podnikateli a miliardáři. Velmi aktivní a štědrá byla Jana Mrencová také v oblasti charity, podporovala zejména dětské domovy.    

O tom, že se Janě Mrencové v její branži dařilo svědčí skutečnost, že její firma Producentské centrum Profil měla v roce 2014 tržby 26 milionů, ve svém nejúspěšnějším roce 2000 měla mít společnost dokonce obrat až 54 milionů. Po většinu doby se jí dařilo držet se úspěšně v ústraní. Její jméno se dostalo do povědomí veřejnosti až ve spojitosti s kauzou bývalého sociálnědemokratického hejtmana Michala Haška, který ji měl od roku 2011 zaměstnávat za 400 tisíc ročně jako fiktivní mluvčí pod jménem Lucie Proutníková. Veřejně nevystupovala, pouze rozesílala do médií tiskové zprávy kraje. Policie ale tehdy případ neexistující mluvčí exhejtmana Michala Haška odložila, protože podle vyšetřovatelů k žádnému trestnému činu nedošlo.

Přesto se později před soud Jana Mrencová dostala v jiné kauze. V roce 2018 jí plzeňský krajský soud vyměřil trest 18 měsíců za přijetí úplatku s odkladem na zkušební dobu dvou let. Dále jí uložil peněžitý trest ve výši 25 tisíc korun. Podle obžaloby požadovala v roce 2014 peníze od bývalého místostarosty Mariánských lázní Petra Horkého. Úplatek měla chtít za to, že o něm nevyjde článek, který by ho poškodil.

Naposledy se mluvilo v souvislosti s Janou Mrencovou v souvislosti s insolvenčním řízením, do kterého se měla dostat kvůli půjčkám od slovenského miliardáře Pavla Krúpy. Z původní půjčky pět milionů korun se měl dluh vyšplhat až na 18 milionů korun. Případem se dlouhodobě zabýval soud. A zůstane zřejmě nevyřešen. A to i vzhledem k tomu, že už loni zemřel její životní i obchodní partner.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Seznamzprávy

Štítky lobbistka, Jana Mrencová, úmrtí, smuteční oznámení, Mariánské Lázně, Miloš Zeman, Michal Hašek, Stanislav Gross, ČSSD, KSČM, Věci veřejné, ODS, KDU-ČSL, Petr Horký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela bývalá fiktivní mluvčí hejtmana Haška Jana Mrencová alias Lucie Proutníková  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.