Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Za hodinu vlakem z Brna do Prahy? Správa železnic urychlí přípravy na stavbu vysokorychlostní tratě

Ministerstvo dopravy schválilo Správě železnic, aby zahájila studie proveditelnosti vysokorychlostní tratě mezi Prahou a Brnem. Tato studie povede k přípravám tratě a rozhodnutí o vedení jejího koridoru. Odhady, kdy bude trať stát se liší.

Z Prahy do Brna za hodinku

Místo dvou a půl hodin cestování jen hodinka? Podle odhadů by nová vysokorychlostní trať měla být schopná cestující zavést z Prahy do Brna za šestapadesát minut a průměrná rychlost by byla 220 km/h. Na trati mimo město by vlaky měly jezdit rychlostí až 300 km/h a trať bude připravena zvládnout dokonce i rychlost 350 km/h. 

Správa železnic má zelenou, co se týče urychlení postupu příprav hlavně v úsecích Poříčany - Světlá nad Sázavou a Velká Bítěš - Brno. Momentálně Správa železnic začíná pracovat na druhé etapě studií proveditelnosti, která se zaobírá hlavně technickým návrhem infrastruktury a provozním řešením. 

Původní optimistický odhad počítal s dokončením v roce 2035

Původní optimistický odhad byl, že se s realizací začne v roce 2025 a vysokorychlostní trať by měla být dokončena v roce 2035. Zrychlení příprav by však mohlo posunout datum dokončení na trochu bližší rok. 

Mapa vysokorychlostních tratí v České republice. Zdroj: MDČR

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MDČR

Štítky vysokorychlostní trať, vlak, železnice, Praha - Brno, Praha, Brno, Správa železniční dopravní cesty, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko, Světlá nad Sázavou, Poříčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za hodinu vlakem z Brna do Prahy? Správa železnic urychlí přípravy na stavbu vysokorychlostní tratě  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.