Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Znojemská nemocnice slaví padesát let. Plánuje opravit pokoje a urgentní příjem

Znojemská nemocnice slaví kulaté narozeniny. Historie zařízení sahá až do čtrnáctého století, před padesáti lety ale zdravotníci otevřeli novou budovu, která se stala dominantou města. Vedení plánuje neustále vylepšovat vybavení, aby špitál držel krok s dobou a požadavky pacientů.

Za padesát let existence znojemská nemocnice prošla viditelnou proměnou. Zdvojnásobil se počet míst pro pacienty až na tisícovku, v letošním roce navíc zařízení kompletně obměnilo lůžka a pořídilo přes sto padesát nejmodernějších přístrojů a pomůcek. Nepotřebné vybavení špitál daroval dětem a duševně nemocným na Ukrajině.

Vedení nemocnice navíc usiluje o další zlepšení. Plánuje postavit nový urgentní příjem a zrekonstruovat lůžková oddělení. „Umístění urgentního příjmu z počátku sedmdesátých let neodpovídá kapacitě pacientů ani medicínským či ošetřovatelským standardům. Nejvíce potřebná je ale rekonstrukce lůžkových oddělení, kde se nachází původní a již nevyhovující elektroinstalační a kanalizační rozvody. Nemocniční pokoje upravíme tak, aby každý měl své sociální zařízení,“ uvedl ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Od lazaretu k modernímu zařízení 

Podle historiků se o výstavbě nové nemocnice ve Znojmě začalo mluvit už v roce 1946. Následovalo deset let opětovného schvalování a zamítání projektu, až nakonec stavitelé rozhodli, kam budovu umístí. Ke stavbě ale pracovníky až po dalších třinácti letech donutilo zjištění, že stará nemocnice je v katastrofálním stavu a pro pacienty nebezpečná. Slavnostní otevření proběhlo 10. listopadu 1973 a součástí byl také manifest pracujících lidí, kterých dorazilo údajně přes deset tisíc.

Historie špitálu ve Znojmě ale sahá až do roku 1363, kdy ve městě fungoval lazaret. Léčebnu později vypálili Švédové a dělníci dům museli vystavět od základů znovu. Na začátku dvacátého století vznikla stará nemocnice, kde se v současné době lékaři starají o dlouhodobě nemocné, kteří na oddělení pobývají.

Nová znojemská nemocnice funguje od začátku sedmdesátých let. FOTO: Nemocnice Znojmo 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Znojmo

Štítky Znojmo, nemocnice, historie, rekonstrukce, urgentní příjem, Znojemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemská nemocnice slaví padesát let. Plánuje opravit pokoje a urgentní příjem  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.