Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplárna před koncem zimy snížila lidem ve Znojmě o dvě stovky cenu tepla

Potěšující informaci vyslala lidem ve Znojmě místní teplárna, která rozhodla, že sníží lidem cenu tepla. Za gigajoule zaplatí lidé od začátku dubna 1 290 korun, což je o dvě stovky méně, než doposud platili. K podobnému kroku přistoupila už dříve i další města na jižní Moravě.

Ceny teply v posledních měsících vyletěly ve Znojmě na dvojnásobek oproti minulému roku. Z původních zhruba šesti set korun za gigajoule vzrostla cena na necelých patnáct set korun. Nyní se peněženkám lidí z okresního město uleví. Znojemská teplárna sníží cenu o více než třináct procent. Nové ceníky vstoupí v platnost se začátkem dubna.

„Jsem ráda, že jsme mohli díky příznivému vývoji cen plynu přikročit ke snížení ceny tepla klientům Znojemské tepelné dříve, než jsme předpokládali. Současně se nám tím potvrdilo, že nakupovat plyn na komoditní burze formou spotové ceny bylo správné rozhodnutí,“ sdělila starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

Podle jednatele Znojemské tepelné společnosti Květoslava Svobody informaci o snížení ceny tepla rozeslali zákazníkům, kterých se upravený ceník dotkne. „S předsedy SVJ budeme individuálně řešit podrobnosti a případné snížení záloh pro jednotlivé domy. Od toho se pak bude odvíjet i případné snížení záloh koncovým odběratelům, tedy domácnostem,“ upřesnil Svoboda.

Napětí kolem tepla

Ve Znojmě panovalo ohledně energií pro letošní rok dusno. Minulé vedení radnice dodávky nezajistilo a nechalo rozhodnutí na novou koalici, jež schválila nový postup. Zvolila pro nákup takzvaný spotový trh, který funguje jako burza, na níž se nakupuje na základě skutečné nabídky a poptávky. Cena je na nižší cenové hladině než od běžných dodavatelů.

Město zároveň čelilo v posledních týdnech kritice opozice, že zálohy lidem nesnížilo podobně jako jiná jihomoravská města. Ke snížení cen přistoupili už dříve v Brně či Břeclavi. „Z původního prohlášení radnice: 'V podstatě to nejde a kdyby ano, bylo by to administrativně složité'. Je tady první snížení cen za teplo a začínáme dohánět ostatní města. S kolegy budeme chtít ještě srovnat procentuální snížení ceny pro občany s tím, o kolik reálně klesly předpokládané náklady Znojemské tepelné s nákupem za nižší ceny,“ uvedl bývalý starosta města a nyní opoziční zastupitel Jakub Malačka (Naše Znojmo).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Znojmo, Teplo, Ceny, Ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna před koncem zimy snížila lidem ve Znojmě o dvě stovky cenu tepla  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.