Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé ve Znojmě v zimě nezmrznou. Město nakoupí plyn a elektřinu na burze

Ve Znojmě je jasno, že příští rok bude plyn a elektřina. Nové vedení města rozhodlo, že energie nakoupí na takzvaném spotovém trhu. Komodity poslouží pro chod městského úřadu, městských příspěvkových organizací a Znojemskou tepelnou společnost.

Ve Znojmě panovalo ohledně energií na příští rok dusno. Minulé vedení radnice dodávky nezajistilo a nechalo rozhodnutí na novou koalici, jež nyní schválila další postup. Zvolila pro nákup takzvaný spotový trh, který funguje jako burza, na níž se nakupuje na základě skutečné nabídky a poptávky. Cena je na nižší cenové hladině než od běžných dodavatelů. Navíc se na částky elektrické energie a plynu v roce 2023 se vztahuje vládou stanovený cenový strop. Znamená to, že v případě, že budou energie dražší, než je vládou stanovený cenový strop, zaplatí úřad maximálně 6 tisíc korun za jednu megawatthodinu (MWh) elektřiny a 3 tisíce korun za jednu MWh plynu.

„Pokud cena na spotovém trhu bude v zúčtovacím období vyšší než cenový strop, budeme mít jistotu, že výsledná cena pro město nepřekročí vládou stanovené maximum. V opačném případě, tedy pokud cena na spotovém trhu v zúčtovacím období bude naopak nižší než vládní cenový strop, budeme jako město benefitovat z nižší spotové ceny,“ sdělila starostka Znojma Ivana Solařová (ANO).

Podle mluvčí znojemské radnice Simony Chmelíkové město tímto způsobem zajistí elektřinu a plyn pro chod městského úřadu, městských příspěvkových organizací a Znojemskou tepelnou společnost na celý rok 2023.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Znojmo, energie, Nákup, Trh, elektřina, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé ve Znojmě v zimě nezmrznou. Město nakoupí plyn a elektřinu na burze  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.