Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Znojmě se těší na opravu meteorologického altánku. Znovu se rozehraje barvami

Historická památka v centru Znojma, která slouží všem rosničkám předpovídajícím počasí, dostane nový kabát. Meteorologický altánek kolemjdoucí informuje o aktuálním stavu podnebí už devadesát let a nyní si ho do parády vzali památkáři. Kromě oprav stavbě vrátí i její původní žluto-červený vzhled.

Restaurátoři, kteří nyní pracují na plášti kulturního objektu na Komenského náměstí, zjistili, že se pod vrstvou omítky nachází původní barevný nátěr měřiče počasí. Žlutookrový nádech ve 30. letech minulého století dali stavitelé zdem, ostatním částem stavení pro změnu dominovala červená barva.

„Červený nátěr plechové střechy dokládají kapky, které pracovníci objevili na římse pod štukem. Zjištěné barevné schéma odpovídá českému národnímu stylu první republiky,“ informovala mluvčí města Znojma Soňa Bystřická. Obě barvy, které má navíc Znojmo ve znaku, se nyní restaurátoři chystají kulturnímu zařízení vrátit.

Devadesátiletý stařík

Památku stojící na okraji Středního parku, která slouží všem meteorologům, navrhl v roce 1930 český architekt Hynek Ignác. Altánek má tvar kupole podepřené čtyřmi sloupy, jež chrání měřící přístroje před přímým sluncem. První zásadní opravou ale zařízení prošlo až v roce 2005. Zdi dostaly vrstvu bílého štuku a do vitrín se umístila moderní meteorologická technologie.

„Z přístrojů lze zjistit momentální teplotu vzduchu, maximální teplotu, vlhkost, barometrický tlak i řadu dalších údajů z oblasti meteorologie. Informace se se pravidelně aktualizují a ukazují se na soustavě displejů umístěných na dvou stranách vitríny,“ dodala.

Na staronovém vzhledu stavby začali restaurátoři pracovat pod dohledem památkářů v červnu. Altánek rosničky ve Znojmě znovu využijí od konce letních prázdnin.

Ohodnoť článek

Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, JMK, Znojemsko, kultura, památka, počasí, oprava, památková péče, vzhled, historická památka, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Znojmě se těší na opravu meteorologického altánku. Znovu se rozehraje barvami  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.