Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Znojma opravili unikátní kamenný most ze 17. století

Památkově chráněný kamenný most, který se nachází na takzvané staré hradišťské cestě spojující Znojmo s Hradištěm, je nově opravený. Rekonstrukce, jež odstartovala na jaře, vyšla na 2,5 milionu korun. Opravou prošly také další mostky na Znojemsku.

Viditelnou změnu pocítí lidé, kteří se pravidelně vydávají do Gránického údolí. V přírodním klenotu, který se nachází nedaleko znojemského centra, stojí podle historiků již od 17. století kamenný most. Letos na jaře odstartovaly opravy této chráněné památky. „Byly zahájeny práce na odstranění statických poruch kamenné konstrukce mostu a přilehlých opěrných stěn," informovala mluvčí Znojma Soňa Bystřická.

Most dostal nové zábradlí a také násyp klenby. Na objektu byly ale podle informací redakce po opravě vidět několikacentimetrové propadliny v povrchu. „Materiál si musí ještě sednout. Kvůli té klenbě, která není zátěžová, to nešlo napoprvé úplně zhutnit jako jinde. Víme o tom a budeme to s kolegy řešit," uvedl k situaci šéf znojemské radnice Jakub Malačka (nez.) na facebooku.

Rekonstrukce za další milion korun vylepšila také mostky přes náhon u mlýna a přes potok Leska. Obě stavby mají vyměněnou konsturkci s novým nátěrem. „U mostku přes Lesku byla opravena také komunikace na pravém břehu potoka včetně betonového prahu mezi mostkem a komunikací. Kamenné stěny pod mostovkou se také dočkaly opravy," řekla Bystřická.


Most před rekonstrukcí

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Znojmo

Štítky oprava, rekonstrukce, most, Znojmo, okres Znojmo, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Znojma opravili unikátní kamenný most ze 17. století  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.