Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Znojmo ohromila rekonstrukce napoleonské bitvy. Vojáci bojovali ve vodě

Komentovanou rekonstrukci střetu napoleonských a rakouských vojsk včera viděly stovky návštěvníků ve Znojmě. Nadšenci ze spolku Acaballado proti sobě postavili zhruba 150 mužů v dobových uniformách, část z nich tvořila jízdu a na bitevním poli byla slyšet i střelba z děl. Závěr zhruba třičtvrtěhodinové bitvy se odehrál v řece Dyji. Výsledkem bitvy z roku 1809 bylo příměří podepsané ve Znojmě, které v říjnu následoval mír, jenž Rakousko připravil o území okolo Jadranu a o přístup k moři.

Vojenské ležení rozbili nadšenci u Louckého kláštera a k bitvě napochodovali směrem k Dobšicím. Diváci mohli sledovat útoky kavalerie, boj pěchoty i činnosti dělostřelectva tak, jak jsou u bitev připomínající napoleonské války zvyklí.

Znojemská bitva byla před více než 200 lety vyvrcholením poměrně krátké války tzv. páté protifrancouzské koalice vedené Rakouskem proti Napoleonovi. To vpadlo v dubnu 1809 do Bavorska, protože habsburský dům se nechtěl smířit s výsledky války zakončené v roce 1805 porážkou u Slavkova, po níž zanikla Svatá říše římská a Rakousko ztratilo část území se třemi miliony obyvatel.

Jenže Napoleon uštědřil vojskům císaře Františka I. několik porážek a ani ne za měsíc obsadil Vídeň. Zde došlo k bitvě u Apsern, kterou Napolen prohrál, ale o několik dnů později zvítězili Francouzi u Wagramu. V těchto dvou bitvách padlo na sto tisíc vojáků. Rakušané pak ustupovali ke Znojmu, kde armády svedly několik menších bitev a nakonec, vědom si obrovské přesily, Napoleon boje zastavil. Příměří bylo podepsané ve Znojmě 12. července.

Mrtvé vojáky uctili v pátek večer účastníci bitvy a desítky přihlížejících na hřbitově Louka, kde je část vyčleněna jako vojenský hřbitov a leží na něm i vojáci padlí v jiných bitvách.

Rekonstrukce bitvy u Dobšic ovšem nebyla jediná. Prakticky ve stejný čas připravil rekonstrukci bitvy na Velkém kopci u nedalekého Únanova spolek Austerlitz, jenž jinak stojí za každoročním pořádáním připomínky bitvy u Slavkova.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Akce Acaballado

Štítky ČR, zábava, historie, Znojmo, rekonstrukce, Rakousko, Napoleon Bonaparte, Jaderské moře, Dyje, napoleonské války, Papež František, Svatá říše římská, Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo ohromila rekonstrukce napoleonské bitvy. Vojáci bojovali ve vodě  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.