Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znojmo se elektronizuje. Zavádí online parkování i veřejnou Wi-Fi

Technologické novinky čekají na lidi ve Znojmě, kde místní se zdarma připojí na veřejnou Wi-Fi, která se nově objeví v dalších čtyřech lokalitách, nebo vyřídí online parkovací oprávnění. Město chce krokem dát definitní sbohem papírovým parkovačkám.

Bez nutnosti navštívit městský úřad mají nyní lidé v druhém největším jihomoravském městě možnost vyřídit parkovací oprávnění. Žádost o stání auta si lidé vyřídí přes nový webový portál, který umožňuje online podání a posouzení žádosti o kartu včetně jejího bezhotovostního uhrazení. Elektronické parkovací karty tak definitivně nahradí dosavadní papírové, které mají platnost do 31. března 2022.

Nový systém umožní obyvatelům žádat o parkovací karty z pohodlí domova, bez nutnosti osobní návštěvy úřadu. S vyplněním žádosti pomůže podrobný manuál. Ten, kdo si s vyplněním žádosti ani tak nebude vědět rady, může samozřejmě stále dorazit na úřad, kde s vyplněním rádi pomohou kolegové z odboru investic a technických služeb,“ uvedl znojemský starosta Jakub Malačka (nez).

Novinkou ve Znojmě je rovněž změna platnosti parkovací karty, a to maximálně na dvanáct po sobě jdoucích měsíců namísto výdeje na jeden kalendářní rok. Nový systém přinese lepší možnosti pro následnou kontrolu. „Do evidence parkovacích karet bude mít oprávněný přistup také Městská policie Znojmo. Po zadání či načtení registrační značky vozidla budou moci strážníci ověřit, zda dané vozidlo má platné oprávnění ke stání na vymezených místech,“ dodal Malačka.

Lidé s trvalým bydlištěm v městské památkové rezervaci zaplatí za parkovací kartu za jedno auto měsíčně 50 korun, za každé další tisíc korun. Parkovací kartu mohou získat i vlastníci nemovitostí v historickém jádru, kteří zaplatí za vozidlo měsíčně 500 korun. Podnikající se sídlem firmy nebo provozovnou v centru Znojma zaplatí za kartu měsíčně tisíc korun, stejnou částku zaplatí i za každou další.

Wi-Fi v ulicích 

Modernizační kroky se týkají rovněž pokrytí města veřejnou Wi-Fi, na kterou se návštěvníci i místní připojí zdarma v dalších lokalitách. Jedná se například autobusové a vlakové nádraží, Horní náměstí nebo ulici Obrokovu. Na nápad dostalo město dotaci 15 tisíc Euro z Evropské unie. 

Instalováno bylo celkem deset venkovních přístupových bodů, a to na ulici Dr. Milady Horákové, pro pokrytí prostranství před vlakovým a autobusovým nádražím, a na Horním náměstí pro pokrytí prostor vlastního náměstí a ulice Obroková. Pro veřejnost bude připojení k Wi-Fi zdarma. Název internetové sítě je WiFi4EU a přístup do sítě bude zcela volný, bez potřeby zadávat jméno a heslo,“ uvedla za znojemskou radnici Soňa Bystřická.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FCC

Štítky Znojmo, Elektronizace, Parkování, WIFI, Wi-Fi, Evropská unie, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo se elektronizuje. Zavádí online parkování i veřejnou Wi-Fi  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.