Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Znojmo chce na historické náměstí stromy, kašnu i stánek s občerstvením

Znojmo chystá zatraktivnění Horního náměstí, které se nachází v centru města. Historické veřejné prostranství nově doplní stromy, nový stánek s občerstvením nebo vodní prvek. Vyplývá to z architektonické studie, kterou si odsouhlasila radnice, místní i památkáři.

Celkem patnáct vzrostlých stromů se má objevit na historické ploše druhého největšího jihomoravského města. Společně se zelení oživí prostranství také kašna, stánek s občerstvením i nová parkovací místa. Záměr už radnici posvětili rovněž památkáři, kteří neměli k plánu vážné výhrady. 

Již delší dobu registrujeme nespokojenost občanů s tímto prostorem. Z tohoto důvodu jsme nechali zpracovat studii, která navrhuje možné úpravy. V loňském roce se uskutečnila k Hornímu náměstí anketa, do které se zapojilo více než tisíc Znojmáků. Anketa jasně ukázala, že si veřejnost na náměstí přeje více zeleně a vodní prvek,“ popsal znojemský starosta Jakub Malačka (nez.).

S návrhem architekta Ludvíka Gryma se seznámila rovněž veřejnost na veřejném projednání, kde sám autor prezentoval projekt. Podle studie nahradí stromy stávající parkoviště v severní části náměstí, mezi kterými vznikne kiosek s občerstvením a nový vodní prvek. Město si od plánu slibuje, že tím prostor získá relaxační funkci bez zásahu do volné plochy ve střední části náměstí, která poslouží i nadále ke konání různých kulturně společenských akcí.

Pokud chceme zrealizovat na náměstí tyto úpravy a zároveň zachovat volné prostranství na pořádání akcí, je potřeba upravit systém parkování. V horní části náměstí by bylo parkoviště zrušeno. Naopak parkoviště podél pošty a v dolní části náměstí by ve večerních hodinách bylo nově vyhrazeno pouze pro držitele parkovacích karet. Navíc bychom pro rezidenty přidali parkovací místa na ulici Horní Česká. Celkem by tak pro rezidenty (bydlící) po úpravách náměstí přibylo přibližně 25 parkovacích míst oproti stávajícímu stavu,“ dodal Malačka.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Znojmo

Štítky Znojmo, Rekonstrukce, Projednání, Architektura, strom, parkování, kašna

Znojmo chce na historické náměstí stromy, kašnu i stánek s občerstvením  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.