Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Znojmo si koupilo poštu. Bálo se, že by z ní udělali spekulanti ubytovnu

Znojemská radnice si pořídila novou nemovitost. Nově městu patří budova Český pošty na Horním náměstí, které se chtěl státní podnik z důvodu úsporných opatření zbavit. Zastupitelé zvedli ruku pro obchod i z toho důvodu, že se obávali toho, že by v případě odmítnutí nabídky mohl majetek koupit soukromý zájemce a zužitkovat jej třeba jako ubytovnu.

Odkupu budovy dali zelenou na svém posledním jednání městští zastupitelé. Celkem si Znojmo pořídí objekt, jenž Česká pošta před několika měsíci nabídla městu ke koupi, za 28 milionů korun. Důvodem, proč zvedli městští zastupitelé pro záměr ruku, byl i fakt, že se obávali toho, aby nezůstala nemovitost napospas podnikatelským plánům i to, že si na nákup nemusí úřad půjčovat.

Nejjednodušší by samozřejmě bylo říct, že budovu nechceme a hledat důvody, proč je její nákup špatně. Co by ale následovalo? Chceme například dopustit to, aby ji koupil nějaký spekulant z Prahy a udělal z ní sociální ubytovnu? Ať se nám to líbí, nebo ne, stát budovu zkrátka prodá a nikoho v Praze nebude zajímat, co s ní bude,“ napsal ještě před samotným hlasováním znojemský starosta Jakub Malačka (za ČSSD).

Na poštu s úředníky

V současné době, kdy radnice získala objekt do správy, představila rovněž plány, jak s majetkem naloží. Do budovy plánuje nastěhovat úředníky ze staveb, které jsou technicky ve špatném stavu. Jedná se například o budovu v ulici Pražská, která však není ve vlastnictví Znojma, ale Policie ČR, která s ní má do budoucna vlastní plány. Město chystá s policisty vést jednání, nicméně jako nejpravděpodobnější varianta se jeví přesun pracovníků z náměstí Armády.

Díky koupi se nám naskýtá hned několik možností využití. Primárně bychom chtěli budovu využít jako prostory úřadu, a to přemístěním odborů z budovy na náměstí Armády, která je již ve špatném technickém stavu a zasluhuje kompletní rekonstrukci,“ nastínil Malačka.

Počítá se s rekonstrukcí

Podle znojemského vedení má budova nejen vhodné prostory k možnému vybudování kanceláří či bytů, ale také dva prostorné dvory a garáže. Roli hraje i její strategické umístění. Je v krátké docházkové vzdálenosti od budovy úřadu a radnice na ulici Obroková. V bezprostřední vzdálenosti se nachází autobusová zastávka městské autobusové dopravy a také jsou v docházkové vzdálenosti parkovací plochy na náměstí Svobody. Nejdříve bude ale potřeba uskutečnit rekonstrukci pošty i budovy na náměstí Armády, na které chce získat úřad dotaci. 

„Pošta by zde prozatím zůstala v pronájmu, než by si vyřešila náhradní prostory. S poštou budeme také dále jednat o možnosti, zdali by v menším měřítku v objektu zůstala. V objektu jsou i další nájemci, o jejichž budoucnosti budeme jednat,“ vysvětlil šéf znojemské radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto flickr.com, Serge Bystro

Štítky Pošta, Znojmo, Transakce, Prodej, ubytovna, radnice, Česká pošta, Praha, ČSSD, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo si koupilo poštu. Bálo se, že by z ní udělali spekulanti ubytovnu  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.