Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V hodonínské zoo se narodil první tamarín sedlový. Spatřit ho lze jen se štěstím, rodiče si ho hlídají

V Zoo Hodonín se narodil první tamarín sedlový, jde o druh všežravých drápkatých opiček původem z Jižní Ameriky. Rodiče si jej zatím velmi hlídají, v expozici je tak ke spatření jen s trochou štěstí a trpělivosti. Jeho dvojče ale nepřežilo, uvedl mluvčí zahrady Ivo Cencinger v tiskové zprávě.

Zoo Hodonín chová tamaríny sedlové jako jedna z mála evropských zoo od roku 2020. Tehdy měla ale čtyři samce. Teprve loni se podařilo zajistit pár, když tři samci odešli do jiných zahrad a zoo získala samici ze Zoo Plzeň.

„Mláďata u tamarínů, stejně jako u ostatních drápkatých opic, nosí a hlídá několik týdnů až měsíců hlavně samec, samici je předává na kojení. Na péči se mohou podílet i starší sourozenci. Mládě narozené v Hodoníně 3. května prospívá, jeho dvojče však nepřežilo," uvedl mluvčí.

Tamaríni sedloví jsou rozpoznatelní podle výrazného mramorovaného "sedla" na zádech. Dorůstají obvykle velikosti 25 až 45 centimetrů a jsou velmi pohybliví. Vydávají různé, často pískavé zvuky. V přírodě žijí v menších skupinách, živí se ovocem, bobulemi, semeny, mízou stromů a hmyzem.

V Hodoníně byli v minulosti k vidění také tamaríni žlutorucí nebo vousatí, v pavilonu primátů lze ještě vidět tamarína pinčího.

Zoo Hodonín patří k nejmenším a nejmladším v České republice i na Slovensku. Otevřena byla v roce 1977. Loni do zařízení zavítalo téměř 174 tisíc návštěvníků, což je meziročně zhruba o 6000 méně. I tak to byla třetí největší návštěvnost v historii zoo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Petrica

Štítky ČR, zvířata, příroda, zoo, Hodonín, opice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hodonínské zoo se narodil první tamarín sedlový. Spatřit ho lze jen se štěstím, rodiče si ho hlídají  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.