Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Před devadesáti lety na Hodonínsku zabili dva četníky. Vraha našli ve stohu slámy

Před devadesáti lety Hodonínskem otřásl případ, na který jižní Morava smutně vzpomíná i po necelém století. Ze zloděje Karla Hasíka se tehdy kvůli strachu z vězení stal dvojnásobný vrah. Při útěku před spravedlností zastřelil dva mladé četníky, sám ale nakonec také skončil provrtán střelami ve stohu slámy.

Psal se rok 1933, byl srpen a hodonínští četníci pátrali po tlupě zlodějů, která po celém okrese spáchala několik vloupání a krádeží. Hledání zločinecké skupiny bylo úspěšné a několik jejích členů se podařilo dopadnout.

Mezi lapenými byl i Karel Hasík, který ale za mříže za žádnou cenu nechtěl, dal se proto na útěk. Velitel četnické stanice pověřil strážmistry Františka Zvěřinu a Antonína Čudovského, aby na kolech prohledali nedaleký les.

„Karel Hasík byl uvedenou četnickou hlídkou na místě skutečně vypátrán. Při zběžné prohlídce, při níž nebyla u zadrženého nalezena žádná zbraň, byl štábním Zvěřinou vyzván, aby s hlídkou šel na policejní úřad do Hodonína,“ popisuje události internetová encyklopedie Brna.

Zatímco trojice šlapala na kolech směrem na stanici, Zvěřina se rozhodl pátrat dál a od kolegy s chyceným zlodějem se odpojil. Zanedlouho uslyšel tři výstřely. Na místě pak našel zastřeleného Čudovského a pohozená obě kola.

Nebezpečný stoh 

V následujících dnech strážníci Hasíka úpěnlivě hledali po celém kraji. Jednoho letního odpoledne se duo četníků z Kyjova a jeden městský strážce zákona vydali do Milotic, kde se ve stohu slámy schovával podezřelý muž. Postupně se ke kyjovským přidali také četníci z Hodonína a okolí, až nakonec stoh obklíčilo čtyřicet příslušníků.

Ani toho se ale kriminálník nezalekl a ze slámy čtyřikrát vypálil. Jedna z ran zasáhla strážmistra Šimka a poranila mu játra, druhý výstřel odneslo koleno městského strážníka Fišera. „Strážmistr ještě z posledních sil vystřelil z karabiny směrem do stohu. Vzápětí se směrem na stoh rozpoutala palba soustředěných četníků, během níž bylo vystřeleno asi dvě stě ran,“ líčí historik a spisovatel Michal Dlouhý v knize Páté přikázání.

Hrdinové ve službě

Po přestřelce skončil Hasík provrtaný střelami, odpoledne nepřežil ani jednatřicetiletý Šimek. „Po roce postavili padlým kolegům hodonínští četníci pamětní kameny v místech jejich skonu. Pietní události se tehdy zúčastnil zemský četnický velitel generál Vladimír Putna, téměř stovka příslušníků, policie, hasičů, zástupci Sokola, legionáři, občané a rodinní příslušníci,“ doplnil mluvčí jihomoravských policistů Petr Vala.

Neudržovaný pomník byl v roce 2009 opraven a je v péči Ochranné služby Policie České republiky. Letos se u něj zástupci policistů sešli, aby si odvážné činy svých předchůdců připomněli. „Dát život za druhého člověka, kterého třeba ani neznám, je obrovské hrdinství, které by mělo být neustále oceňováno,“ okomentoval policejní kaplan Jiří Ignác Laňka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Hodonínsko, vražda, historie, výročí, policie, četníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před devadesáti lety na Hodonínsku zabili dva četníky. Vraha našli ve stohu slámy  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.