Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Kyjově léčí lidi krevní plazmou, aby se jim rychleji zahojily rány

Pomocí plazmaterapie léčí pacienty s pohybovými potíži či po úrazu v nemocnici v Kyjově. Ortopedi zájemcům odeberou plazmu, kterou poté aplikují na poškozenou část těla. Krevní složka tkáň zregeneruje a umožní jí snadnější hojení. Léčbu poskytují zdravotníci ambulantně pod ultrazvukem, pacienti si proceduru hradí sami.

Novou léčebnou metodu používají ortopedi z kyjovské nemocnice. Pacientům nabízí léčbu jejich vlastní plazmou, která hojí poškozenou tkáň. Takzvaná plazmaterapie pomáhá především lidem s onemocněním pohybového aparátu, ale také lidem po úrazu.

Postup využívá přirozené schopnosti regenerace lidí. K tomu slouží plazma bohatá na krevní destičky a růstové faktory, které stimulují tkáň a fungují jako buněční opraváři. „Při aplikaci této terapie jsou unaveným buňkám přímo nařízeny procesy obnovy a opravy těch poškozených,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Veronika Hollerová. Použitá léčebná technologie dokáže aktivovat až osmdesát procent růstových faktorů, čímž je podpora obnovy účinnější.

Plazmaterapie je unikátní tím, že ji lidé podstupují ambulantně pod ultrazvukem. Pacientovi lékaři odeberou plazmu a krevní složku poté aplikují na postižené místo. „Je to bezpečná alternativa či doplnění k tradičním procedurám, navíc je vhodná pro širokou škálu pohybových potíží, včetně artritidy, šlachových a vazivových zranění, kloubních bolestí a dalších ortopedických obtíží nebo po úrazech,“ sdělil primář ortopedického oddělení Peter Chovanec.

Výrazného zlepšení či úplného vyléčení pohybových problémů se podle výzkumů po terapii dočkalo sedmdesát procent pacientů. Léčbu v současnosti zdravotní pojišťovny neproplácí a lidé si tak uzdravení hradí ze svých kapes. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Europlasma

Štítky nemocnice, Kyjov, terapie, ortopedie, léčba, zdraví, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alena Urbančíková

Před 10 léty jsem takovou léčbu jako jsou injekce přímo do kloubů -(oba kyčelní i oba kolenní) podstoupila v Krevním centru ve Frýdku. Plazma byla z mé odebrané krve. Opakování bylo za 6 týdnů. Celých 10 let jsem měla od bolestí pokoj. Za těch deset tisíc to stálo. Po vyvrtnutí kolene letos se bolest objevila znovu. Nově jsem dostala krevní destičky v podobě injekce jen pod kůži a to je nic, protože utišení bolesti trvalo jen měsíc. Kdyby byla možnost plazmových injekcí přímo do kloubů, šla bych do toho znovu.

Pondělí, 21. srpna 2023, 07:21Odpovědět

V Kyjově léčí lidi krevní plazmou, aby se jim rychleji zahojily rány  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.