Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sloužil v RAF, prožil si vězení. Na jižní Moravě uctili válečného veterána

Ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku uctili při příležitosti letošního 78. výročí osvobození památku rodáka a válečného veterána Antonína Ticháčka. Letecký mechanik, který za druhé světové války působil v Královském letectvu, obdržel cenu města in memoriam.

Na válečné oběti i veterána, který se stal nedílnou součástí československé stíhací perutě v Anglii, vzpomněly desítky lidí na Zarazickém hřbitově. Leteckému mechanikovi Antonínu Ticháčkovi věnovali zástupci města cenu in memoriam. Zároveň odhalili pamětní desku na místě jeho posledního odpočinku.

Ticháček se narodil roku 1899 v Zarazicích, části Veselí nad Moravou. Do bojů se stihl zapojit již při první světové válce. Po odvodu na frontu ale po třech týdnech zběhl, byl odsouzen a znovu poslán do války. V listopadu 1918 vstoupil jako devatenáctiletý mladík do nové československé armády a zúčastnil se bojů o Těšínsko a Slovensko.

Po studiu střední školy a vojenské službě zamířil Ticháček do ciziny. Působil v Argentině i Francii, odkud se vrátil roku 1926. „Pracoval jako účetní v tiskárně ve Veselí nad Moravou, kde jej zastihl rok 1939. Byl odsouzen za nedovolené držení zbraní a hned po propuštění uprchl před gestapem do zahraničí. V Maďarsku však byl chycen a poslán zpět na hranici. Při druhém pokusu již byl úspěšný a po strastiplné cestě se dostal až do Bejrútu," popsala mluvčí Veselí nad Moravou Simona Dufková.

RAF a doživotní trest

Ticháčkovy cesty nakonec vedly až do Liverpoolu. Ve Spojeném království se koncem roku 1940 přidal k 310. stíhací peruti RAF jako letecký mechanik. „Pro svoji dobrosrdečnou povahu byl Antonín Ticháček mezi našimi zahraničními vojáky velmi oblíben, což je patrné na celé řadě dokumentárních fotografií. Za činnost v odboji byl vyznamenán Československým válečným křížem 1939 a Československou vojenskou medailí za zásluhy II. stupně," řekla Dufková.


Prezident Beneš a (třetí zprava) Antonín Ticháček. FOTO: Archiv Veselí nad Moravou

Přátelskou a společenskou povahu nezapřel Ticháček za první republiky ani po návratu do vlasti. Byl členem divadelního spolku, Sokola, působil v Československé obci dobrovolecké i Československé obci legionářské. Roku 1946 vstoupil do strany národně socialistické. Po únoru 1948 už do jiné politické organizace nevstoupil.

Trpké chvíle přinesl válečnému veteránovi rok 1949, kdy jej komunisté zatkli za odboj. Ve vykonstruovaném procesu dostal doživotní trest. „Jedenáct let byl vězněn v nejhorších věznicích. Jeho manželka se s ním rozvedla a on poslední léta dožíval ve Vnorovech na Hodonínsku, kde 18. června 1976 zemřel," vysvětlila Dufková s tím, že roku 1989 byl Ticháček povýšen na majora.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Veselí nad Moravou

Štítky antonín ticháček, veselí nad moravou, raf, válečný veterán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sloužil v RAF, prožil si vězení. Na jižní Moravě uctili válečného veterána  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.